Detoxifierea digitală: Care sunt sfaturile de care să ții cont ca să te deconectezi de la smartphone

0

Dumbphone Experiment este un program care îi învață pe tineri despre beneficiile limitării timpului petrecut online, în condițiile în care o persoană petrece în medie trei ore și 46 de minute pe zi pe un telefon. Pe măsură ce ne îndreptăm spre lunile de iarnă, în care timpul petrecut în fața ecranului ar putea crește, expertul în detoxifiere digitală, Arne Mathiasen, dezvăluie sfaturile sale despre cum să ne îmbunătățim relația cu smartphone-urile pentru o mai mare bunăstare mentală.

Arne Mathiasen a încheiat un parteneriat cu HMD, producătorul telefoanelor Nokia, și împreună, aceștia urmează să dezvăluie seria Digital Detox pe canalele Discord și YouTube ale HMD. Exact la timp pentru iarnă, când petrecem mai mult timp în casă, ceea ce înseamnă, fără îndoială, mai mult timp petrecut pe internet. Arne dezvăluie o provocare de detoxifiere digitală de zece zile care se încheie cu o deconectare completă de 72 de ore de la smartphone.

Fondatorul „Dumbphone Experiment”, Arne Mathiasen, spune: „Când mi s-a stricat telefonul acum trei ani, am ales să trec la un feature phone și am fost surprins de schimbarea pozitivă din viața mea. Am observat că mă simțeam mai bine, mai prezent, aveam mai multă energie, simțeam mai puțin stres, mai puțină anxietate și dormeam mai bine. Nu a fost o soluție pentru toate problemele din viata mea, dar a fost o schimbare pozitivă cu adevărat vizibilă, printr-o ajustare foarte simplă în viața mea. Așa că am început „Dumbphone Experiment” în Danemarca, pentru a transmite cunoștințele mele adolescenților și pentru a-i încuraja să schimbe viața digitală cu cea reală pe o perioadă de 10-15 zile, renunțând la smartphone și luând un telefon cu taste phone Nokia.”

Arne continuă: „Pentru marea majoritate a oamenilor, va fi mult prea dificil să renunțe definitiv la utilizarea telefoanelor în viața cotidiană aglomerată. Dacă vreți să vă retrageți complet și să eliminați total smartphone-ul din viața dumneavoastră pentru o perioadă, atunci ar trebui să faceți acest lucru în timpul unei vacanțe și să încercați într-un weekend, înainte de a face pasul cel mare și de a trece la o detoxifiere mai lungă.”

Până în prezent, Arne a convins peste 1.300 de adolescenți danezi să își schimbe smartphone-ul cu un feature phone în cadrul experimentului său. Elevii își sigilează smartphone-urile într-un plic cu o ștampilă de ceară de modă veche și folosesc un telefon cu taste pentru următoarele 10-15 zile.

Cinci puncte de care să ții cont pentru a da startul unui digital detox

1: Nu este nevoie să renunțați din prima
Nu este nevoie să renunțați brusc la utilizarea smartphone-ului. În lumea de astăzi, este aproape imposibil să elimini complet un smartphone din viața de zi cu zi. Începeți detoxifierea digitală prin stabilirea unor limitări rezonabile ale timpului petrecut în fața ecranului.

2: Pentru cei îndrăzneți: Detoxifierea digitală completă
Dacă sunteți nerăbdător pentru o detoxifiere digitală completă, alegeți un weekend sau o vacanță – orice perioadă în care rutina voastră nu necesită acces online constant. În această perioadă, transferați-vă cartela SIM pe un dumbphone pentru a menține comunicarea esențială. Deși această abordare poate fi o provocare, este foarte eficientă dacă vă dedicați.

3: Colaborarea inteligentă: Smartphone-ul ca mini-tabletă și dumbphone
Cel mai practic mod de a limita timpul petrecut în fața ecranului este să separați funcția „telefon” de smartphone-urile voastre, transformându-le în esență în niște mini-tablete. În acest fel, nu sunteți legat de dispozitiv de teama de a nu pierde un apel important.

a. Rolul Dumbphone-ului
Transferați-vă cartela SIM pe un dumbphone pentru apelurile esențiale. Acest lucru vă permite să vă lăsați „mini-tableta” (fostul smartphone) acasă sau în altă cameră, păstrând în același timp dumbphone-ul în buzunar. Comoditatea acestui sistem facilitează mici detoxifieri digitale pe parcursul zilei, fără a pierde funcționalitatea vitală. Pentru această configurație, Arne recomandă Nokia 8210 4G. Alternativ, consultați elegantul Nokia 2660 Flip în culorile Pop Pink și Lush Green.

b. Angajamentul față de noul stil de viață
Pentru o tranziție fără probleme, cumpărați o cartelă SIM suplimentară cu date pentru mini-tableta de acum (fostul smartphone). Cartela SIM principală, cu numărul de telefon principal ar trebui să se afle în dumbphone.

4: Faceți din asta un lucru obișnuit
Nu o transformați în ceva punctual, folosiți limitatoarele de timp petrecut în fața ecranului în avantajul vostru pentru a dezvolta o relație sănătoasă și continuă cu tehnologia. Pe smartphone-urile Nokia puteți accesa instrumentul Digital Wellbeing și pentru a limita timpul petrecut în fața ecranului pentru anumite aplicații:

 Deschideți Settings (Setări)
 Deschideți Digital Wellbeing și controlul parental
 Deschideți Tabloul de bord
 Apăsați pictograma în formă de clepsidră din dreptul unei aplicații și setați o limită de timp

Când ați epuizat timpul alocat pentru acea aplicație, veți fi notificat și aplicația se va închide. Timpul alocat va fi reîmprospătat în ziua următoare.

5: Nu uitați de echilibru
Smartphone-urile noastre au devenit o parte integrantă a vieții de zi cu zi, dar ar trebuisă ne vedem telefoanele mai degrabă ca pe niște instrumentă, niște dispozitive pentru divertisment. Prin reevaluarea relațiilor noastre cu smartphone-urile, putem beneficia de toate facilitățile moderne pe care acestea le oferă, fără a renunța prea mult la timpul și atenția noastră.

 

banner