banner

Directorul Institutului Oncologic din Cluj: „Testăm continuu, în acest moment avem între 5 și 10 pozitivi din rândul cadrelor medicale”

0

Institutul Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj face eforturi permanente pentru a ține departe noul coronavirus, astfel încât testează continuu atât bolnavii cât și cadrele medicale. „În acest moment, avem între 5 și 10 pozitivi din rândul cadrelor medicale, care sunt acasă. Sunt asimptomatici sau au simptome foarte ușoare, care nu necesită internare”, a declarat la Via Cluj TV prof. dr. PATRICIU ACHIMAȘ-CADARIU, director medical al Institutului Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Chiar dacă toți pacienții Institutului Oncologic sunt testați, apar și pozitivări în decursul internării pentru că nu întotdeauna infectarea se produce la o distanță suficient de mare pentru ca testul să indice prezența bolii, explică profesorul Achimaș.

Iar cum asimptomaticii pot să transmită boala, acest lucru înseamnă risc de îmbolnăvire atât pentru ceilalți bolnavi, cât și pentru cadrele medicale.

Profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu spune că cele opt luni de pandemie au fost extrem de dificile la institut.

Pacienții oncologici prin specificul tratamentelor sunt cu imunitatea afecatată, fiind mult mai predispuși la a contacta boala, la a se îmbolnăvi. Iar medicii trăiesc permanent cu sabia lui Damocles deasupra capului, știind că nu doar propriile persoane sunt expuse bolii ci și  familiile lor.

Soluția pentru a reduce presiunea asupra sistemului medical ține de respectarea regulilor sanitare: purtarea măștii, spălarea pe mâini, distanțare fizică. Patriciu Achimaș-Cadariu spune că avem și motive de optimism. Mai multe detalii, în emisiune.

banner