Două noi comune din Cluj vor trece pe energie solară – Află care sunt acestea

0

Comunele Râșca și Mărișel, din județul Cluj, își montează panouri fotovoltaice pentru a-și produce singure energia electrică. Consiliul Județean Cluj a emis certificatele de urbanism necesare în vederea înființării unor capacități de producție a energiei electrice, din sursă solară, în cele două comune din zona de munte.

Proiectul implementat de autoritatea locală din comuna Râșca prevede înființarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 200 de kWp. Vor fi instalate, astfel, 364 de panouri, cu o capacitate de 550 de W fiecare. Facilitatea va fi realizată pe o suprafață de teren de cca. 1200 de mp, în satul Dealu Mare.

Parcul fotovoltaic ce va fi edificat pe teritoriul comunei Mărișel va avea o putere instalată de 205 kWp și va fi compus din 500 de panouri, cu o capacitate de 410 W fiecare.

“În ceea ce ne privește, susținem prin toate mijloacele posibile comunele care optează pentru beneficiile producerii și consumului de energie nepoluantă, regenerabilă. Diminuarea cheltuielilor de funcționare cu energia electrică convențională folosită pentru iluminatul stradal și a obiectivelor publice va aduce economii însemnate la bugetele locale. Încurajăm, deci, toate autoritățile locale să recurgă la acest gen de proiecte”, a transmis președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Ambele capacități de producție a energiei din surse regenerabile sunt destinate consumului propriu, respectiv pentru iluminarea stradală din toate satele aparținătoare, dar și pentru electrificarea obiectivelor publice din cele două comune.

Proiectele urmează să fie depuse la Ministerul Energiei în vederea obținerii de fonduri nerambursabile din “Fondul pentru modernizare”, program național de sprijin destinat modernizării și eficientizării sistemelor energetice și îmbunătățirii eficienței energetice.

Acum două săptămâni, forul administrativ județean a emis certificatul de urbanism necesar înființării unei capacități de producție a energiei electrice din sursă solară pentru acoperirea, în proporție de 99%, a consumului propriu al comunei Căianu.

VEZI ȘI:

Comuna Mănăstireni va beneficia de canalizare menajeră – Vezi detalii

Proiectul Casa Verde: În 3 minute au fost epuizate fondurile pentru panouri fotovoltaice în regiunea de nord-vest

banner