Drept câștigat în instanță: Radioterapia stereotactică va fi decontată de statul român

0

Statul român va deconta radioterapiile stereotactice făcute la noi în țară. Victoria în instanță aparține reprezentanților Medisprof, cel mai mare spital oncologic privat din vestul României. În acest moment, statul român trimite pacienți în străinătate pentru a beneficia de această terapie în mod gratuit, însă trebuie să suporte costurile dacă aleg să se trateze acasă, în țară. Află în ce tipuri de cancer este eficientă această terapie de la medicul oncolog Adrian Udrea, directorul medical al Medisprof, invitat la România via Cluj.

La aproape un an și jumătate de când a solicitat în instanță decontarea radioterapiei stereotactice în România pentru pacienții oncologici, spitalul privat din Cluj a obținut câștig de cauză în fața Guvernului României. 

Avem însă o hotărâre definitivă împotriva Guvernului României și am trimis deja o notificare de punere în executare a hotărârii. Programele Naționale de Sănătate, din care face parte și <Programul național de Oncologie – Subprogramul de radioterapie al bolnavilor cu afecţiuni oncologice>, sunt aprobate de Guvernul României prin hotărâre de Guvern, astfel că, instituția este în măsură să pună în executare hotărârea. Prin notificare, le-am acordat un termen în care să execute de bunăvoie hotărârea, iar dacă nu vor lua măsurile necesare pentru a proteja viața pacienților oncologici, vom solicita organelor competente să ne ajute cu executarea silită”, a declarat Dr. Adrian Udrea, medic primar oncologie.

De la începutul acestui an, mii de pacienți au semnat petiția publică ce solicită autorităților să asigure pacienților oncologici tratamente ca în vestul Europei, la noi în țară. În acest moment, tratamentul este decontat doar pentru pacienții care merg să o facă în afara țării, în condițiile în care o secvență de radioterapie stereotactică poate costa între 3.000 și 5.000 de euro în străinătate. 

30% dintre pacienții care au beneficiat de radioterapie stereotactică sufereau de cancer pulmonar

Radioterapia stereotactică este o tehnică extrem de precisă de radioterapie care utilizează doze mari de iradiere într-un număr redus de ședințe (una până la cinci ședințe). Cel mai frecvent este utilizată pentru tratamentul curativ al unor tumori diagnosticate în stadii incipiente (pulmonar, prostată, pancreas, ficat), dar și pentru situații de boală metastatică (oligometastatică mai exact – un număr de pana la 5 metastaze): metastaze cerebrale, pulmonare, osoase, hepatice, glanda suprarenală, adenopatii. Toate cazurile de iradiere stereotactică pulmonară și abdominală necesită o tehnică suplimentară de compensare a mișcărilor respiratorii.

”În ultimul an, din totalul pacienților care au beneficiat de radioterapie stereotactică la Medisprof, cei mai mulți sufereau de cancer pulmonar (30%), urmat de cancer mamar (12%) și alte localizări tumorale (prostată, colon, melanom, tumori SNC)”, a explicat Dr. Claudiu Hopîrtean, șeful secției de radioterapie din cadrul clinicii clujene.