Problema eficienței sistemului național de educație se află tot mai des în atenția publicului interesat din România. Mai este sistemul de învățământ românesc unul viabil și adaptat nevoilor copiilor din ziua de azi?
Urmăriți o emisiune despre o alternativă viabile la sistemul clasic de învățământ, considerat cel mai modern și mai adaptat nevoilor copiilor din ziua de azi: International Baccalaureate (IB). Singura școala din afara Bucureștiului care implementează acest sistem este KEY International School din Cluj-Napoca.
Aflati mai multe despre acest sistem de la prof. univ. dr. Iancu Morar, președintele Asociației D.A.R.E, cea care a fondat KEY International School.
Încă din toamna anului 2017, din dorința de a răspunde nevoii de diversitate relevantă educaționala în Cluj, Key School a pornit cu un pachet educațional diferit față de cele deja existente.
Noua abordare educațională se adresează, deopotrivă minții (cunoaștere academică), emoției (relații interpersonale), simțurilor (dezvoltare personală) și
promovează învățarea prin experiment și explorare.
Predarea se face transdisciplinar, în limba engleza – pe linia internaționala și în limba româna, cu engleza intensiv, pe linia română care va funcționa din toamna lui 2019, la KEY International School din Cluj-Napoca. Elevii învață pin descoperire și
participare, într-un mediu competititv cu propriile puteri, nu cu ceilalți.
Un alt lucru deosebit la KEY School este faptul ca încearcă să “scoată școala afară din școală” si anume, să-i pună pe copii să învețe lucrurile în contextul real, nu doar din cărți.
International Baccalaureate este, în momentul de față, cel mai modern – la nivel mondial – sistem de învațare, predat în peste 5000 de școli din 153 de state, din întreaga lume. Anul acesta, sistemtul sărbătorește 50 de ani de la deschiderea primului program de IB, la Geneva.
Este un sistem de învățământ complex și inovativ, care nu se bazează doar pe o parte teoretică, ci pe faptul că, urmare a finalizării programelor care-l compun, absolventul trebuie să aibă suficiente abilități astfel încât să se descurce în orice situație.
Pe scurt, IB reprezintă o programă academică cu conținut educaţional ce poate fi parcursă de la 3 la 19 ani, în care valenţa-cheie este educaţia internaţională.
Acest conținut este structurat în trei programe distincte, pentru trei mari categorii de vârste:
– 3 – 12 ani – Scoala primara (PYP – Primary Years Programme)
– 12 – 16 ani – Scoala gimnaziala (MYP – Middle years Programme),
– 17 – 19 ani – Programul de diplomă (DP – Diploma Programme)
Este un sistem foarte flexibil care oferă libertatea de a implementa atât curricula pură IB, cât și cea româneasca dar, neapărat la standardele IB.
Oferă oportunităţi de învăţare transdisciplinară; practic, te învață să înveți. Pune accent deosebit pe dezvoltarea de competențe transferabile în viața de zi cu zi.
Pregătește elevii nu pentru anumite meserii, ci pentru viață, oameni capabili să găsească soluții la probleme, indiferent de meseria pe care și-o vor alege.
Reprezentanții Key International School spun că IB este greu de aplicat, în general, în lume, nu doar in Romania.
De ce? Deoarece presupune formarea unei echipe de dascăli deosebiți, cu o răbdare sporită și o atenție fină la nevoile fiecărui copil în parte, profesori dedicați și dispuși să-și asume un volum foarte mare de muncă, deoarece presupune o specializare pedagogică permanentă a fiecarui profesor.
Din acest motiv este și foarte costisitor, deoarece presupune implicarea constantă a părinților.
Aflați mai multe despre acest sistem, IB, direct la la singura școală din ROmânia din afara Bucureștiului care este candidată IB, Key International School din Cluj-Napoca.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: