Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat marți că a găsit o posibilă soluție pentru acoperirea diferenței de salariu a angajaților creșelor clujene. Acestea au fost drastic diminuate (cu 40%), în urma trecerii creșelor din subordinea primăriilor, în cea a Inspectoratului Școlar Județean Cluj (ISJ).
În curând va fi posibil ca primăriile să poată suplimenta salariul de bază oferit de Ministerul Educației, iar printr-o reorganizare vor fi păstrate locurile de muncă.
Legea în forma actuală nu prevedea posibilitatea plății diferenței de venit de către primării.
Potrivit lui Emil Boc, citat de Cluj24.ro., situația poate fi privita deja „cu optimism”, întrucât vor fi păstrate și salariile și personalul.
Salariații din creșele clujene sunt în grevă japoneză după ce salariile le-au fost diminuate drastic. Mai mult au fost anunțate concedieri, ca urmare a transferului de la autoritățile locale către inspectoratele școlare județene.
Problema diminuării salariilor și a nemulțumirii angajaților creșelor a fost semnalată în direct la Via Cluj tv de Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean.
Potrivit inspectorului general Marinela Marc, ISJ Cluj a preluat din județ șase creșe cu personal cu tot, (3 în Turda și câte una în Câmpia Turzii, Huedin și Apahida), iar în cazul celei de-a șaptea creșă, aflată în Apahida, preluarea nu e finalizată.
Până în acest moment, nicio creșă din Cluj-Napoca nu a fost preluată de Inspectoratul Școlar ar județului Cluj.
Reprezentanții ISJ au precizat că angajații acestor creșe vor rămâne administrativ în subordinea Primăriei Cluj-Napoca, însă personalul didactic va fi subordonat inspectoratului. Acest personal va fi plătit de primărie, dar pe baza Legii Educației.
Petiție online pentru sprijinul angajaților din sistemul de creșe
În sprijinul angajaților din sistemul de creșe a fost lansată și o petiție online în care se cere lăsarea în pace a creșelor:
„Copiii din creșele clujene sunt in pericol. După ce guvernanții au decis trecerea acestora din administrarea primăriilor în cea a Ministerului Educației.
Ce înseamnă acest lucru: reducerea numărului de personal în creșe și doar o asistentă medicală pe toată unitatea. Atenție, vorbim de unități unde merg copii de la 0 la 3 ani.
Cu alte cuvinte, mai puțină grijă pentru copiii noștri. Reducerea programului de lucru la 10 ore. Practic daca trebuie sa ajungi la serviciu la 7 dimineața nu o sa mai ai unde sa lași copilul.
Scăderea salariului pentru personalul din creșă cu 40 la sută, practic riscam sa plece de bunăvoie oamenii care îngrijesc copii cu nevoi specifice vârstei mici: învață să meargă, sa mănânce, să facă la olita, să vorbească etc”, scrie în petiție.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: