Emil Boc: Voi prezenta lista tuturor instituțiilor statului care NU acceptă semnătura electronică

0

Primarul Emil Boc a declarat că va prezenta, la data de 1 iulie, lista cu toate instituțiile care NU acceptă semnătura digitală, conform legii, începând cu Guvernul României, societăți private, gaz, Electrica etc.

”Am inventariat peste 1274 de acte normative și de avize, acorduri, autorizații pe care noi le emitem în raport cu diverse autorități ale statului român, astfel încât, dacă nu se poate de sus în jos mai repede, facem noi, de jos în sus. Noi suntem pregătiți, pentru că avem și o Ordonanță de Urgență în vigoare în această țară care spune că autoritățile sunt obligate să primească documente în format digital. Astăzi cetățeanul este la mijloc: noi emitem în format digital, dar nu-i recunoaște cealaltă autoritate nu o recunoaște. Evident, și cetățeanul e supărat, și funcționarii sunt furioși”, a declarat primarul Emil Boc.

El a precizat că Primăria Cluj-Napoca a cumpărat 870 de semnături electronice pe care să le folosească angajații din administrația locală.

Interconectarea tuturor bazelor de date

Primarul Emil Boc a vorbit și despre interconectarea tuturor bazelor de date oficiale. ”Ne-am propus ca în acest an să interconectăm toate bazele de date ale primăriei care încă sunt disparate, cea de la Finanțe, cu cea de la Patrimoniu, cu cea de la Camera Fondului Funciar, cu cea Achiziții, cea de la Spații verzi, cu Registrul Agricol, astfel încât cetățeanul când vine să adreseze o cerere să nu îl mai trimit pe el să ia informații de la aceste departamente, eu pur și simplu să preiau din baza mea de date după principiul ”o singiră dată și într-un singur loc”, a mai spus Emil Boc.

A doua etapă va fi conectarea cu alte baze de date, din afara primăriei, cum ar fi RAR, Evidența Populației, Poliție etc.

”Transformarea digitală se va întâmpla vrând-nevrând. Cei care sunt pregătiți vor fi primii care vor câștiga bătălia cu viitorul și cu salarii mai bine plătite. Avem șansa la Cluj de a acea acest ecosistem al inovării și al talentelor care ne dă acest avantaj competitiv și noi vrem să îl fructificam din plin”, a mai spus primarul mun. Cluj-Napoca.

Emil Boc a făcut aceste declarații în conferința ”Orașe și comunități, viziune 2030. Cluj-Napoca – la un click distanță, organizată de Asociația SmartCity și Jumptosmart.

Puteți viziona întreaga conferință mai jos:


banner