Eroii zilei: farmaciștii UMF Cluj donează dezinfectanți spitalelor clujene #vestibune

0
Sursa foto: Gianina Cristina Crișan

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, anunța, cu o săptămână în urmă, că a reușit să prepare, în laboratoarele Facultății de Farmacie, primii 30 de litri de dezinfectanți, după o rețetă a Organizației Mondiale a Sănătății.

Până acum, farmaciștii UMF au reușit să producă peste 800 de litri de dezinfectant, pe care i-au donat spitalelor din Cluj.

Sursa foto: FB Gianina Cristina Crișan

Potrivit rectorului UMF Cluj, prof. univ. dr. Anca Buzoianu, echipele Facultății de Farmacie din Cluj lucrează chiar și în weekend, ca să producă aceste substanțe atât de necesare în această perioadă.

 

De asemenea, UMF Cluj participă și la efortul de diagnosticare a COVID-19. Cercetătorii de la Centrul de Genomică Funcțională și Medicină Translațională au efectuat ieri primele testări diagnostice pentru Covid19. Capacitatea de diagnostic este de 180 de teste pe zi.

Din 2 aprilie a intrat în circuitul diagnostic și Laboratorul Disciplinei Medicină Legală, care poate face încă 60 de determinări zilnic.

”UMF Iuliu Hațieganu încearcă, prin mobilizarea tuturor resurselor, să fie alături de colegii noștri medici în bătălia pentru sănătate. Mulțumim colectivelor laboratoarelor de cercetare conduse de prof. dr .Ioana Berindan Neagoe și prof. dr. Horea Vladi Matei pentru mobilizarea rapidă și profesionalism”, a scris pe Facebook rectorul Anca Buzoianu.

Aflați, în exclusivitate din interviu, și care este părerea rectorului UMF Cluj despre medicii care își dau demisia în aceste zile. 

 

banner