Ești din Cluj și ai prea multe haine nepurtate în dulap? – Află cum poți acționa împotriva risipei, prin proiectul ReClothing

0

Clujenii sunt îndemnați să doneze hainele pe care nu le mai poartă și să le transforme în fapte bune. JCI Cluj colectează articole vestimentare în cadrul proiectului ReClothing, recent câștigător a două premii internaționale. Inițiativa este una de conștientizare și reducere a risipei din domeniul fashion, iar fiecare articol vestimentar colectat de către voluntari primește o nouă viață. Evenimentul are loc în perioada 12 iunie – 19 iunie 2023, la Cluj-Napoca.

În această perioadă, JCI Cluj a amplasat un punct de colectare la Iulius Mall Cluj-Napoca, pentru a strânge articole de îmbrăcăminte care își caută un al doilea proprietar. Clujenii sunt invitați așadar să își facă ordine în garderobă și să dea mai departe acele piese vestimentare pe care nu le mai folosesc.

O parte din haine va fi vândută în cadrul unui târg desfășurat tot la Iulius Mall între 22 și 25 iunie, iar o altă parte va fi donată celor aflați în nevoie. Voluntarii JCI pregătesc în cadrul proiectului și diferite activități educative – de la ateliere de creativitate la lecții de styling.

Hainele donate de către clujeni trebuie să fie în stare bună – adică să nu fie rupte sau pătate, menționează reprezentanții JCI Cluj. De asemenea, nu se donează articole de lenjerie.

3 tone de articole vestimentare au fost salvate până acum

5,8 milioane de tone de textile sunt aruncate anual în UE. Însă vestea bună e că 95% dintre hainele care ajung la gunoi ar putea fi refolosite – repurtate sau reciclate.

Domeniul textil se situează pe locul al doilea în topul celor mai mari poluatori din lume. Iar voluntarii JCI sunt hotărâți să schimbe statisticile. În ultimii doi ani, aceștia au reușit să organizeze 7 evenimente tematice și au salvat mai bine de 3 tone de articole vestimentare.

Recent, ReClothing a câștigat premiul pentru cel mai bun proiect de business și antreprenoriat în cadrul Conferinței Europene JCI, fiind totodată desemnat cel mai bun proiect din toată Europa în anul 2022.

VEZI ȘI:

Proiectul clujean ReClothing, premiat la nivel european – A concurat cu proiecte din Finlanda, Germania și Elveția

O nouă ediție #ReClothing la Cluj – Află când și unde are loc

A început Târgul de la Negreni, raiul colecționarilor de antichități

 

 

banner