Ești pasionat de artă și tehnologie? Încep înscrierile la IN:Fusion, un incubator de idei pentru artiști și oameni de știință

0

Între 1 august și 1 septembrie, Asociația Qolony derulează prima etapă a celui mai nou proiect, IN:Fusion. Este vorba despre un hackathon experimental ce aduce împreună oameni de știință și teoreticieni cu artiști și designeri pentru a dezvolta împreună idei artistice inovative. Astfel, artiștii din România pot înscrie pe site-ul asociației proiecte din sfera conceptului IN:Fusion – Biophilia – Technophilia, în care să își prezinte ideile de reconciliere a tehnologiei, care crește exponențial cu nevoia de conectare cu natura.

Echipa artistică a proiectului va selecta zece artiști dintre cei înscriși. Aceștia vor participa la hackathon-ul care se va desfășura între 16 – 22 septembrie, la conacul Oteteleșanu, aflat în patrimoniul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor de pe platforma Măgurele.

Cine poate aplica?

Apel deschis pentru artiști români, duo-uri sau grupuri artistice care activează în România, cu vârste peste 18 ani, care lucrează la intersecția dintre artă și știință, care au un interes particular pentru conceptele și procesele științifice, impactul lor în societate și în inovația tehnologică.

Artistul trebuie să fi produs deja suficiente lucrări de artă pentru a-și prezenta experiența artistică. Artiștilor li se va cere să depună, împreună cu formularul de aplicație, un portofoliu cu exemple de lucrări anterioare. Experiența anterioară cu proiecte artistice la granița dintre artă, știință și tehnologie reprezintă o prioritate, dar nu este o condiție obligatorie pentru participare.

Asociația Qolony și-a propus să promoveze colaborarea transdisciplinară între artă și
cercetare științifică așa că recurge la un hackathon – context folosit mai degrabă de
antreprenori, ingineri și programatori – în vederea dezvoltării unei infrastructuri colaborative între artiști și oamenii de știință.

Acest tip de program are potențialul de a crea noi oportunități de învățare și de dezvoltare profesională și personală pentru disciplinele aparent diferite pe care le aduce împreună.

IN:Fusion va investiga contrastul aparent dintre biofilie și tehnofilie

Tema aleasă de IN:Fusion va investiga contrastul aparent dintre biofilie și tehnofilie,
concepte care par a descrie doi poli opuși ai relației noastre cu lumea înconjurătoare. Cu toate acestea, schimbările rapide în contextele sociale, științifice, tehnologice și ecologice au dus la o coexistență a acestor două direcții – pe de o parte, tehnologia în creștere exponențială și, pe de altă parte, o preocupare în creștere pentru conservarea și protecția mediului înconjurător.

Spre exemplu, omenirea a dezvoltat deja practici biomimetice, prin care recunoaște
inteligența intrinsecă a speciilor non-umane (animale, ciuperci, bacterii, fungi), modelează
tehnologii bazate pe aceste forme de inteligență, realizează clădiri vii, roboți auto-organizați și altele.

În paralel, prin conștientizarea impactului manipulării biologiei, există și un scenariu low-tech care imaginează o lume a rezilienței, a dezvoltării durabile, a industriei cu zero deșeuri, o lume care încearcă să schimbe tehnologiile care perturbă mediul natural.

„Cum putem susține atât această creștere a interesului pentru tehnologie, cât și nevoia
noastră intrinsecă de a fi conectați cu natura și de a proteja ecosistemele fragile ale
Pământului? Putem privi tehnologia doar ca un agent al separării noastre de natură sau o
putem valorifica ca pe un agent de conexiune cu mediul înconjurător? Putem stabili cu
adevărat granițele clare între biologic și sintetic? Pot tehnologiile noastre digitale și modelele de sustenabilitate să remodeleze cultura pentru a fi aliniată cu nevoile lumii naturale? Ce contribuții aduce cercetarea științifică în acest sens?”, sunt întrebările la care își propun să răspundă prin acest hackathon inițiatorii proiectului.

Mai multe detalii despre IN:Fusion se găsesc AICI și în regulamentul aplicației.

VEZI ȘI:

Festivalul George Enescu: Urmează o săptămână de concerte cu artiști de talie mondială la Cluj

Cargo, Subcarpați și Alternosfera cântă alături de Filarmonica Transilvania în Parcul Etnografic

Ți-ai amenajat frumos balconul sau grădina? Intră în concursul Clujul cu flori!

 

 

 

banner