Bătaie de joc – proiectul care ne reprezintă la Bienala de la Londra a fost finanțat printr-un credit la bancă

1

România participă zilele acestea, în premieră, la Bienala de Design de la Londra, cel mai important eveniment de profil din Europa. Peste o mie de persoane au vizitat în primele cinci zile VATRA VERDE, instalația care ne reprezintă, pentru prima dată, la Bienala de Design de la Londra. În cadrul acestei ediții, a cărei temă se numește „Remapping Collaborations” (Recartarea colaborărilor), proiectul prezentat la Bienală este unul complex, axat pe cercetare, inovație, reciclare și dezvoltare durabilă, nu doar artă și design. Totuși, instituțiile culturale închid ochii, iar artiștii au fost nevoiți să ia credit ca să poată participa. 

Evenimentul a debutat în 1 iunie cu vizite ale presei, ale juriului, precum și cu o ceremonie oficială de deschidere la care a fost prezent Lordul Parkinson, Ministrul pentru Artă și Patrimoniu din Marea Britanie.

Reprezentanta țării noastre la prestigioasul eveniment, Cristina Cantemir, solicită explicații privind alocarea de fonduri pentru inițiative similare, în contextul în care, pentru Vatra Verde, instituțiile de cultură nu au fost deschise spre dialog și colaborare. Situația are loc în care, pentru Bienala din Dubai din 2020, în plină pandemie, au fost alocate 5 milioane de euro pentru Pavilionul României.

„Suntem singurul pavilion din lume care își reprezintă țara accesând un credit bancar”

„Am remarcat că doar organizațiile guvernamentale primesc sprijin și ajutor din partea instituțiilor și beneficiază de sume fabuloase. În cazul nostru, o organizație non-guvernamentală, a fost nevoie să facem un credit bancar ca să putem porni procesul de producție și să reprezentăm România la Bienala de Design. Noi am fost nevoiți să ne achităm chiar și biletele de avion și diurna din propriul buget (pe lângă faptul că au lucrat la proiect 12 luni fără onorariu). Este trist să admitem dar probabil suntem singurul pavilion din lume care își reprezintă țara accesând un credit bancar.

Institutul Cultural Român de la Londra a fost contactat încă din 2022, când am aflat că asociația a trecut etapa de preselecție a comisiei LDB și am fost admiși ca și expozanți în cadrul Bienalei de la Londra 2023.

În momentul de față, când toate țările din UE investesc în energie regenerabilă și alternative sustenabile ca să combată schimbările climatice și poluarea, Institutul Cultural Român ignoră potențialul unui proiect derulat timp de 12 luni care pune România pe harta lumii în materie de inovație și design sustenabil”, afirmă Cristina Cantemir.

Proiectul a refuzat finanțare privată pentru a nu face green-washing

De altfel, Asociația Art Mirror a refuzat fonduri din surse private pentru ca proiectul să nu fie interpretat drept green-washing (propagandă ecologică) pentru companii care în realitate nu aplică alternative sustenabile în activitatea sa.

„Noi am solicitat finanțare din partea ICR, AFCN și a Ministerului Culturii pentru desfășurarea proiectului, am aplicat la apeluri deschise din cadrul acestor instituții ca sa putem acoperi suma de 80 de mii de euro, mai puțin de 2% din cât a primit Pavilionul României pentru Bienala din Dubai, în 2020.

Acum o lună, la Ministerul Culturii s-a depus o contestație în urma cererii respinse pentru apeluri deschise dar, până în momentul de față nu am primit niciun răspuns oficial din partea instituției. Este inadmisibil ca aceste lucruri să se întâmple în România; asta în timp ce Ministrul Culturii a Maltei si delegația sa s-au deplasat la Londra ca să susțină și să felicite Pavilionul Maltei”, completează Cristina Cantemir.

După Bienala de la Londra, întreaga instalație va ajunge la Cluj-Napoca și va putea fi vizitată timp de 10 zile, între 14-24 iulie, la Casino, în Parcul Central. Mai multe informații despre Vatra Verde se găsesc AICI.

VEZI ȘI:

Artiști clujeni, selectați să reprezinte România la Bienala de Design de la Londra – Ce semnifică instalația “Vatra Verde”

Proiectul Casa Verde: În 3 minute au fost epuizate fondurile pentru panouri fotovoltaice în regiunea de nord-vest

UTCN Cluj-Napoca: Un student a inventat pantofii care încarcă telefonul în timpul plimbării