Expert britanic: Transilvania poate concura cu Toscana și cu Antalya în domeniul turismului

0

Transilvania are un potențial imens în domeniul turismului gastronomic, crede profesorul britanic, chef Paul Bloomfield. El este unul dintre cei mai renumiți experți în gastronomie și, de mai mulți ani, promovează rețete ardelenești în meniurile unor restaurante de lux din Marea Britanie.

Profesorul Paul Bloomfield predă la Universitatea Oxford Brookes, cea mai bine cotată instituție de învățământ superior din Europa, în domeniul industriei ospitalității. El a descoperit Transilvania grație prieteniei cu familia regretatului lider al exilului românesc, Ion Rațiu din Turda. Paul Bloomfield crede că Transilvania poate fi comparată cu o imensă grădină plină cu legume și fructe, care au un gust deosebit. De asemenea, el a început să culeagă și să prelucreze vechi rețete ardelenești, pe care le include în meniurile unor restaurante britanice de lux, potrivit ClujToday.ro.

Paul Bloomfield crede că Transilvania ar trebui să mizeze tot mai mult pe turismul gastronomic. El crede că această regiune a României ar putea ajunge la o dezvoltare a turismului comparabilă cu Toscana din Italia ori cu Antalya din Turcia. Practic, tipul de turism pe care îl propune profesorul britanic include gastronomia și vinurile, cidrul ori berea artizanală, evenimente culturale, explorarea patrimoniului istoric, precum și a naturii din Transilvania. Paul Bloomfield nu este singurul promotor entuziast al Transilvaniei, ci face parte dintr-o comunitate selectă care îi mai include pe marchiza Tracy de Worchester sau pe profesorii Dennis Deletant ori Elliot Sorel, care se întâlnesc adesea la evenimente organizate la Turda ori Cluj de Pamela Roussos Rațiu, soția lui Indrei Rațiu, descendentul ilustrei familii ardelenești care a oferit mari personalități implicate în lupta națională a românilor din Transilvania.

banner