Expert: Restaurantele pot fi deschise în siguranță pentru cei 150 000 de clujeni vaccinați! E riscant concertul-experiment propus de Boc?

0

Profesor de sănătate publică de la Universitatea Babeș-Bolyai, Răzvan Cherecheș susține concertul-experiment propus de primarul Emil Boc și crede că restaurantele ar putea fi deschise în siguranță pentru cei 150 000 de clujeni vaccinați.

Primarul Emil Boc a declarat recent că ar dori să organizeze cu acceptul autorităților centrale un concert experiment la Cluj, pe modelul celui de la Barcelona, pentru a vedea dacă, respectând toate normele de sănătate publică, ar putea fi relansate evenimente precum Festivalul Untold.

“Susțin, dacă autoritățile centrale sunt de acord, să facem la Cluj un astfel de experiment, să vedem dacă, respectând toate normele, putem redeschide evenimentele. Un concert-test, pentru a da autorităților posibilitatea să găsească o soluție unitară. Avem infrastructura – stadion, sală polivalentă – pentru a testa modalitatea în care putem redeschide în siguranță evenimentele”, a declarat pentru digi24.ro Emil Boc.

Răzvan Cherecheș susține ideea:

“Pentru un cercetător este extrem de interesant așa ceva. Dar ideea este că în acest moment avem instrumente pe care nu le utilizăm suficient. De exemplu, avem testarea antigenică rapidă cu teste cu sensibilitate mare, de peste 99 la sută. Să zicem că unul dintre organizatorii de festivaluri spune că vrea să organizeze un concert la care accesul să le fie permis doar persoanelor vaccinate și celor negative după testarea cu un test cu sensibilitate mare. După două săptămâni, ca la Barcelona, îi chemăm din nou la testare. Nu văd niciun risc din punctul ăsta de vedere”, a afirmat Răzvan Cherecheș.

Profesorul de sănătate publică a mai spus că ar fi posibilă și redeschiderea restaurantelor pentru persoanele complet vaccinate.

“În acest moment, nu avem niciun argument să ținem un restaurant închis dacă patronul acestuia vrea să deschidă exclusiv pentru persoanele complet vaccinate. Din punct de vedere al sănătății publice, e perfect în siguranță.

În România avem 2 milioane de persoane vaccinate care ar putea sta în restaurante fără distanțare și fără mască în condiții de siguranță”, a mai afirmat Răzvan Cherecheș.

Vor mai avea vaccinurile efect în viitorul apropiat având în vedere că virusul suferă permanent mutații? Ce a spus Răzvan Cherecheș despre măsura închiderii magazinelor după ora 18.00, aflați tot din emisiune.