William Ruger: SUA ar trebui să încurajeze Ucraina să caute pacea

0

Războiul din Ucraina scoate la iveală și faliile profunde din societatea americană. În timp ce administrația democrată, în frunte cu președintele Joe Biden, sprijină victima agresiunii, Ucraina, să reziste împotriva agresorului, există și gânditori, din zona conservatoare din care a apărut și fostul președinte, Donald Trump, care critică sprijinul acordat victimei. 

Unul dintre cei care cred că Statele Unite ale Americii ar trebui să renunțe la sprijinul necondiționat acordat Ucrainei este William Ruger, președintele Institutului American pentru Cercetare Economică. El a fost prezent la Cluj pentru a susține la Mathias Corvinum Collegium o prelegere despre politica externă americană în Ucraina.

William Ruger a acceptat să dialogheze pe această temă și în platoul Via Cluj TV. El și-a drapat pledoaria pro-rusă în sintagme precum interesul național al Statelor Unite ale Americii. Gânditorul conservator american a denunțat ”idealismul excesiv” al actualei conduceri de la Washington, care ar oferi cecuri în alb Ucrainei.

De asemenea, William Ruger a fost întrebat cum i-ar convinge pe ucraineni să negocieze cu dictatorul rus Vladimir Putin după masacre precum cel de la Bucea și după miile de violuri și crime. El a răspuns că nu este treaba lui să îi convingă pe ucraineni că Statele Unite ale Americii trebuie să acționeze mai mult pentru a promova interesele naționale americane.

El a refuzat și ideea că Statele Unite ale Americii au abandonat Estul Europei sub controlul Rusiei, deși la sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial America era singura putere nucleară. Însă a admis că la Yalta ar fi putut exista o înțelegere mai bună între SUA, URSS și Marea Britanie. De asemenea, William Ruger a evitat să spună dacă Vladimir Putin ar fi o persoană de încredere, cu care cineva să poarte negocieri și să se aștepte ca satrapul de la Kremlin să își respecte cuvântul. În schimb, el crede că principala provocare pentru Statele Unite ale Americii este ascensiunea Chinei.

Mai multe detalii, în emisiunea România Via Cluj.


banner