Expoziție de afrodiziace, ateliere de parfumuri și un spectacol de excepție – Află unde

0

Expoziție de afrodiziace și anti-afrodiziace, ateliere de parfumuri și un eveniment cu totul special, care celebrează iubirea la cel mai înalt rang: piesa de teatru ALEGEREA, scrisă de Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana. Așa arată luna iubirii la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

În luna februarie, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei vă aduce niște evenimente în ton cu principalele sărbători ale lunii. O nouă expoziție în incinta Iulius Mall – Afrodiziace și anti-afrodiziace de-a lungul timpului, o serie de ateliere de realizare parfumuri așa cum făceau farmaciștii în vechime – Parfumul dragostei, plus un eveniment cu totul special: spectacolul ALEGEREA, prezentat de Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova, ce are la bază piesa într-un act, scrisă în 1960, la Versoix, de către Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana. Evenimentul va avea loc luni, 20 februarie 2023, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, și va cuprinde două reprezentații.

Afrodiziace și anti-afrodiziace de-a lungul timpului

În trecut, controlul libidoului era o chestiune cât de poate de serioasă, legată în primul rând de asigurarea urmașilor, în număr cât mai mare (datorită mortalității infantile ridicate). Existența și supraviețuirea urmașilor asigura transmiterea averilor familiale, a valorilor și amintirii părinților, și chiar mântuirea acestora, prin servicii religioase. Înfrânarea libidoului era și ea importantă în contextul controlului strict al comportamentului sexual în societățile tradiționale, în special al femeilor și al preoților/călugărilor celibatari. Afrodiziace și anti-afrodiziace se găseau și la farmacii, unele bazate pe ingrediente bizare, exotice, uneori de origine animală. Despre toate acestea, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei pregătește o expoziție în incinta Iulius Mall (la etaj), începând chiar din 14 februarie și până la sfârșitul lunii, al cărei curator este Ana-Maria Gruia.

Parfumul dragostei – istoria parfumurilor
Pentru a completa expoziția cu afrodiziace, MNIT a conceput și o serie de ateliere de realizare parfumuri, așa cum erau realizate și altădată, din diverse ingrediente precum scorţişoară, cuişoare, nucşoară, cardamom, boabe de cacao, boabe de piper lung, boabe
piper mix, anason stelat, condimente de vin fiert, coajă de portocală, trandafiri uscați.
Mirosul joacă un rol important în seducție, iar farmaciștii realizau și parfumuri. În cadrul atelierul se va explica modalitatea de realizare a parfumurilor (pe bază de ulei vs. alcool), iar participanții vor experimenta propriile parfumuri cu ajutorul uleiurilor esențiale și a diverselor alte ingrediente. Fiecare participant va putea pleca acasă cu propria sticluță de parfum.

Atelierele se vor desfășura în prezența specialistului MNIT, dar la Iulius Mall, pe pasarelă, în data de 23 februarie, de la orele 16.00, 17.00 și 18.00, iar participarea este gratuită, dar pe bază de programare. Programările se pot face la Centrul Info din incinta Iulius Mall, până la data de 21 februarie. Locurile sunt limitate, fiecare atelier desfășurându- se cu maxim 15 participanți.

Spectacolul Alegerea: o invitație la reflecție, o cutremurătoare piesă despre om și locul său în univers, despre spiritul, pasiunile și ispitele ființei umane, scrisă de Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, va prezenta, spectacolul Alegerea. Acesta are la bază piesa într-un act, scrisă în 1960, la Versoix, de către Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana.

Evenimentul va avea loc luni, 20 februarie 2023, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, și va cuprinde două reprezentații, de la 18.00 și de la 20.00.
Spectacolul este regizat de Alexandru Boureanu și Raluca Păun, scenografia poartă semnătura Liei Dogaru, muzica live este compusă și interpretată live de către AG Weinberger, Florin Constantinescu semnează video design-ul iar distribuția spectacolului este alcătuită din actorii Naționalului craiovean: Claudiu Mihail, Marian Politic, Gabriel Marciu, Raluca Păun și copilul Vladimir Politic.

Detalii spectacol se pot găsi și aici:
https://tncms.ro/spectacole/alegerea

Spectacolul se desfășoară cu un număr limitat de participanți, cel mult 50 de spectatori/reprezentație, fiecare având în dotare un set de căști oferite de organizatori.
Biletele se pot achiziționa de pe site-ul www.eventbook.ro sau de la casieria de bilete a
MNIT, iar prețul unui bilet este de 30 lei. Cu biletul achiziționat, orice spectator poate vizita
expozițiile MNIT până la finalul lunii februarie.

Spectacolul ALEGEREA face parte din programul cultural-educațional EDUCĂM
ÎMPREUNĂ, ce se va desfășura în perioada 2022-2026 și care are drept scop asigurarea
procesului de educație culturală și istorică în rândul elevilor.