12 ore de muzică din Bach, cântate pe o orgă veche de 110 ani din Cluj-Napoca

0

Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca organizează un șir de concerte în cadrul ediției Bach Maraton din 2023. Acestea vor începe în data de 21 martie, de la ora 9 dimineața și vor dura până la 9 seara. Repertoriul muzical din creația maestrului baroc lutheran va fi cât se poate de larg. La evenimentul care marchează ziua de naștere a compozitorului vor participa mai mult de 60 de artiști invitați. 

Seria de concerte are loc în incinta bisericii lutherane Pietati, de pe B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 1. Acestea vor acoperi o mare parte din genurile muzicale îmbrățișate de autor, pentru a pune în valoare moștenirea muzicală și spirituală a acestuia. Biserica evanghelică Pietati deservește congregația luterană din Cluj și a fost construită la începutul secolului al XIX-lea, în stil baroc austriac. În cadrul evenimentului va fi prezentată publicului orga de concert a bisericii, veche de 110 ani.

Evenimentul va fi derulat în colaborare cu instituțiile de învățământ muzical preuniversitar și universitar din Cluj-Napoca (Colegiul de Muzică „S. Toduță”, Academia Națională de Muzică „Gh. Dima”, Universitatea Babeș–Bolyai: Facultatea de Teologie Reformată și Muzică), precum și cu diferiți artiști invitați din țară și din străinătate. Organizatorii vor încheia parteneriate cu diferite unități școlare din oraș, în vederea realizării unor concerte educativ-artistice destinate elevilor din ciclul primar.

Apel de strângere de fonduri pentru orga barocă din Chirpăr

„Intrarea la eveniment este liberă, dar organizatorii strâng donații pentru restaurarea orgii baroce din Chirpăr, instrument realizat de Johannes Hahn (1783). În măsura în care se vor strânge suficiente fonduri, orga își va găsi o nouă casă în biserica Pietati”, au transmis reprezentanții evenimentului pe Facebook.

Această orgă este una dintre ultimele instrumente existente care au fost construite de maestrul constructor de orgi Johannes Hahn (1712–1783). Salvarea ei este justificată atât din motive de conservare a patrimoniului, cât și din motive profesionale, ce țin de construcția de orgi.

Parohia din Cluj dorește ca orga să fie restaurată și mutată în biserica Pietati până în 2024. Orga a fost demontată și depozitată în siguranță, dar costul total al restaurării depășește posibilitățile financiare ale parohiei, astfel că aceasta solicită sprijinul comunității dispuse să susțină acest scop.

Nu pierde nimic: Urmărește Via Cluj TV și pe Google News!

VEZI ȘI:

Turnul Pompierilor, deschis pentru vizitatori – Află programul de vizitare

Matei Ioachimescu va cânta la Muzeul Național de Istorie

“Cenușăreasa”, pe scena Teatrului de Păpuși “Puck” din Cluj-Napoca – află când au loc reprezentațiile

banner