Fals istoric, promovat ca fapt real, la Tureni – vezi ce spun arheologii care au făcut săpăturile

0

Un fake istoric potrivit căruia s-ar fi descoperit un document scris în limba română care datează din 1267 a reapărut în spațiul public. Ocazia a fost legată de recentele descoperiri arheologice făcute pe traseului drumului de legătură între DN1 și A3. Arheologii clujeni au găsit în două situri diferite artefacte din epoca fierului și din cea post-romană. 

Totul a pornit de la o postare pe pagina proprie de Facebook a primăriței comunei clujene Tureni, Daniela Mănăilă. Ea a anunțat că arheologii au descoperit vestigii care dovedesc că ”Tureniul a fost locuit de daci, apoi și de romani, iar acest lucru a fost reconfirmat de specialiști”. Mai mult, edilul din Tureni susține că ”aceste descoperiri se adaugă dovezii că aici trăiesc români de sute de ani. Există la arhive un contract de vânzare-cumpărare între doi frați pentru o livadă, datat 1267, scris în limba română. Adică acum mai bine de 750 de ani la Tureni se vorbea deja limba română”, a mai scris primărița din Tureni. Doar că așa-zisul document la care face referire primărița comunei Tureni nu este nici în română, ci în latină, iar istoricii s-au pronunțat asupra veridicității sale, după cum explică arheologul Cristian Dima, cel care a făcut alături de alți arheologi ai Muzeului de Istorie a Transilvaniei, descoperirile recente.

”Bineînțeles că nu este adevărat. În primul rând, un astfel de document în pământ să îl găsim ar fi aproape spre imposibil, pentru că hârtia, fiind un material organic, nu prea rezistă în pământ. Acuma eu nu sunt specialist pe epocă, dar da, s-a vorbit despre document, despre un document care ar fi de atestare a comunei și care este cunoscut în arhivele românești și maghiare. Unii colegi istorici chiar medieviști s-au și pronunțat asupra subiectului că ar fi vorba de un document falsificat undeva în secolul 19 și, de fapt, atestarea documentară a Tureniului este un alt document. Eu nu sunt expert pe epocă și nu pot să vă spun, nu știu de unde s-a făcut asocierea asta. Probabil cineva a vrut să lege cumva de existența unor comunități din antichitatea clasică cu acest document, dar legătura este departe. Noi încă în momentul de față, în săpătură nu am găsit nici măcar un fragment medieval, darămite documente”, a explicat Cristian Dima.

Însă ce anume a fost descoperit, cu adevărat, pe tronsonul drumului expres care va face legătura dintre DN1A și A3, care trece prin comuna Tureni?

”Pe situl 1, unde s-au descoperit un număr de circa 17 complexe, majoritatea gropi de depunere și gropi de provizii sau gropi menajere, în care materialul arheologic ceramic, fragmentele ceramice au fost au putut fi încadrate cronologic undeva între secolele III-II înainte de Hristos, adică ceea ce numim noi cea de-a doua vârstă a fierului sau civilizația acelei a doua vârste a fierului sau unii arheologi folosesc periodizarea pentru La Tène. Într-o groapă din depunere care a fost asociată cu aceste complexe, a fost descoperit și acel vârf de lance de aproximativ 30 de centimetri din fier, care acum se află în laboratoarele noastre de restaurare și conservare. Cel de-al doilea sit, care este ceva mai mare, de 2,8 hectare, primul era doar de 0,8 hectare, din primele date pe care le avem, avem câteva complexe de locuire locuințe semi adâncite, cu o substrucție de lemn cu foarte mult material roman, material de factură romană. Dar din analizele noastre și ceramica care am mai găsit-o, se pare că este vorba de fapt de o populație care a trecut prin zonă, după retragerea armatei romane”, a declarat arheologul Cristian Dima pentru RFI.

Am stat de vorbă și cu doamna primar a comunei Tureni, Daniela Mănăilă, care spune că nu știe cine a tras concluzia din declarațiile sale că documentul ar fi fost găsit acum. Ea, însă, susține, în continuare, public că acesta ar fi în limba română.

Totuși, pe pagina oficială a Primăriei Tureni a fost publicat un comunicat în care se vorbește despre controversatul document, că este în limba LATINĂ.

Iată comunicatul oficial al Primăriei Tureni

Comunicat oficial de presă
Cu referire la multiplele informații vehiculate în spațiul public, privind descoperirile arheologice de pe traseul DX A3 – Tureni, spre corecta informare a opiniei publice, Primăria Comunei Tureni face următoarele declarații:
1. Într-adevăr, în urmă cu trei zile, pe traseul DX A3 – Tureni, arheologii au descoperit două situri arheologice, după cum urmează: Un sit conținând așezăminte umane și o lancie, datate din secoul II Ante Hristum (înainte de Hristos), respectiv un sit conținând așezăminte umane, vase de ceramică și gropi de provizii, din perioada daco-romană (secolul II Post Hristum). Aceste descoperiri atestă, cu adevărat, continuitatea locuirii acestor meleaguri de către populații (daci, respectiv romani) atât în secolul II înainte de Hristos, cât și în secolul II după Hristos.
2. Referitor la prima atestare documentară a comunei Tureni, în contractul de vânzare – cumpărare a unei livezi, acest contract NU A FOST DESCOPERIT pe traseul DX A3 – Tureni, NU este scris în limba română, ci în LIMBA LATINĂ, este datat 1276, iar numele comunei noastre este scris „Villa Thur”. Acest document este în Arhivele Naționale ale Statului Român, de la Cluj Napoca.
Le mulțumim, încă odată, colaboratorilor noștri de la Muzeul de Istorie al Transilvaniei, de la Cluj Napoca, pentru implicarea în aceste săpături arheologice, de o importanță fundamentală pentru înțelegerea fenomenului de continuitate antropologică, în teritoriile intra-carpatice!
Primăria Comunei Tureni, prin intermediul ACESTEI pagini de socializare, va continua să prezinte doar informații oficiale, verificate, cu privire la starea de fapt din comunitatea noastră!

banner