Festivalul Filmului Francez revine la Cluj – află ce fel de filme poți vedea

0

Festivalul Filmului Francez în România revine la Cluj-Napoca, în perioada 2-5 iunie. Proiecțiile au loc la Cinematograful Victoria, dar și în curtea Institutului Francez.

În acest an, Festivalul Filmului Francez aniversează cea de-a 26-a ediție. În perioada 1-12 iunie, cinefilii pot viziona cele mai recente filme franceze. Proiecțiile au loc în Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș și București.

Tema aleasă în acest an de către organizatori este „Nos yeux grand ouverts”/ „Ochii noştri larg deschiși”. Cu această temă, organizatorii și-au propus ca publicul să revină la esența artei cinematografice: privitul.

De asemenea, Competiția Tinerelor Talente- Lungmetraj promovează vocile noi din cinematografia franceză, prin cinci lungmetraje remarcabile. Acestea vor concura pentru Premiul Publicului care constă într-o bursă de 1000 de euro oferită de Institutul Francez, dar și în suport financiar oferit de TV5 Monde care va promova filmul în cinematografe.

Competiția Tinerelor Talente- Scurtmetraj, va propune spre votare cinci producții cu un parcurs deosebit. Premiul acestei secțiuni constă într-un sejur la Résidence de Poche, a Institutului Francez din România la București.

Secțiunea Regard vers l’Europe va celebra cooperarea cinematografică din Europa și rolul pe care îl are Franța în acest context. Astfel, se propune câte o producție franco-europeană pentru fiecare deceniu, din anul 1990. În cadrul acestei secțiuni la Cluj, invitat special este regizorul Cristian Mungiu cu cel mai recent film al său, R.M.N.

Biletele pentru proiecțiile din Cluj au fost puse la vânzare Bilete – Cinema Victoria.

VEZI ȘI

Încălzire pentru Electric Castle: experiență inedită pentru fanii Twenty One Pilots

Cheile Turzii, ecologizate de reprezentanții Consiliului Județean Cluj