Infrastructura rutieră a intrat într-un program de dezvoltare în comuna Feleacu. În acest program sunt investite deopotrivă fonduri europene, guvernamentale și locale.
Administrația locală din comuna Feleacu a reușit ca, în mandatul 2016 – 2020, să atragă, pentru prima oară în istoria comunității, fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii rutiere. Eforturile depuse au fost mai mari decât în alte comune, deoarece, în momentul schimbării echipei de conducere de la nivelul comunei Feleacu, sesiunea de depunere de proiecte de infrastructură era deja încheiată. În acel moment, Feleacu nu avea atras nici un euro din fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană. Însă comunitatea locală a avut noroc: într-o sesiune specială, finanțată cu ajutorul economiilor rezultate în urma licitațiilor, Feleacu a reușit să obțină primii bani europeni pentru drumuri. ”Am atras fonduri europene pentru execuția a șapte kilometri de drum. Vreau să vă spun că la începutul mandatului mi-am propus să asfaltez cât mai multe drumuri din comuna Feleacu. Deocamdată, vorbim de șapte kilometri asfaltați, plus alți șapte kilometri de drum în curs de execuție. Mai avem încă 12,5 kilometri pentru care au fost finalizate proiectele șiemise autorizațiile de construcție, iar o parte a fost deja scoasă la licitație”, a spus primarul Gabriel Victor Costea..
Fonduri disponibile
Primarul comunei Feleacu afirmă că există banii necesari pentru a susține proiectele de modernizare a infrastructurii. ”Bani sunt, cei șapte kilometri asfaltați sunt achitați deja, iar pentru cei șapte kilometri pe fonduri europene avem deja banii în contul Primăriei. În continuare, absorbția de fonduri este o prioritate”, mai spune Gabriel Victor Costea.
Primarul din Feleacu declară că o problemă cu care se confruntă toate comunitățile locale este birocrația. ”Pentru a asfalta un drum, partea birocratică este cea mai grea. Ea durează 2-3 ani. După ce începe execuția, asfaltarea merge mult mai ușor”, mai spune Gabriel Victor Costea.
Perspective de dezvoltare
Primarul din Feleacu afirmă că și rețeaua de trotuare trebuie să țină pasul cu dezvoltarea rețelei de drumuri. ”Prioritățile sunt, în primul rând, finalizarea celor 7 kilometri de drum aflați deja în lucru, după aceea cei 7 kilometri intrați la finanțare. Dacă vorbim de drumuri, putem vorbi și despre trotuare. Avem executați peste 2 kilometri în acest mandat, dar s-au amplasat doar în locurile în care s-a permis, deoarece străzile din Feleacu sunt foarte înguste, iar prioritate are carosabilul. Unde se poate, amplasăm și trotuar. Începem încă 3,5 kilometri de trotuare pe fonduri europene”, mai spune Gabriel Victor Costea.
Proiecte corelate
Ritmul în care se dezvoltă infrastructura rutieră trebuie corelat și cu ritmul în care se concretizează celelalte rețele de utilități, pentru a evita situații absurde în care asfaltul proaspăt este spart pentru a face loc conductelor. ”Aceste lucruri trebuie gândite înainte, pentru că poți pierde finanțarea, dar unde a permis legislația, am corelat proiectele. Un exemplu ar fi drumurile de pe deal din satul Vâlcele, unde am oprit deocamdată asfaltările, până reușim să introducem conducta de apă și unde am introdus deja conducta de gaz. Acolo unde există asfalt, putem vorbi și de posibilitatea de foraj, de exemplu, pe drumurile care erau executate în Feleacu”, a spus Gabriel Victor Costea.
Mai multe detalii, în emisiunea moderată de Claudiu Pădurean.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: