Gabriel Victor Costea: Vom moderniza școlile și dispensarele din comună

0

Perioada 2020 – 2024 va fi una a investițiilor în domenii prioritare precum sănătatea, educația și cultura.

Bani pentru sănătate

Una dintre realizările mandatului din perioada 2016 – 2020 al lui Gabriel Victor Costea este deschiderea noului dispensar din Vâlcele, ”Problema mare era la Vâlcele, unde nu aveam un dispensar medical. Din acest mandat, în sat există un dispensar medical modern, utilat corespunzător. Astfel, cetățenii din Vâlcele pot beneficia de servicii medicale în sat, nu mai trebuie să vină la Feleacu”, spune primarul din Feleacu. El promite că vor continua investițiile în domeniul sanitar.

”Avem o licitație pentru extinderea dispensarului medical din Feleacu. Acolo au fost anumite studii urbanistice, deoarece acel dispensar este aproape și de o vale, și de drumul național și atunci a trebuit gândită tema de proiectare. În Gheorghieni, doresc ca în mandatul 2020 – 2024 să modernizăm dispensarul și să creăm și un cabinet stomatologic. De asemenea, la Vâlcele, dorim redeschiderea cabinetului stomatologic. Deja, au fost pregătite etapele pentru concesionarea acelui spațiu”, mai afirmă primarul din Feleacu.

Miza pe educație

În același timp, administrația locală va investi în dezvoltarea sistemului de educație. Gabriel Victor Costea dorește ca aceste investiții să fie făcute pragmatic și metodic. ”În Gheorghieni avem o grădiniță nouă. Banii au fost atrași de Biserica Romano-Catolică și vreau să le mulțumesc tuturor celor implicați în acest demers. În Feleacu, corpul vechi al grădiniței a fost modernizat și utilat, astfel încât să putem funcționa cu o grădiniță modernă. A contat enorm implicarea comitetelor de părinți din Gheorghieni și din Feleacu în lupta pe care am dus-o pentru a pleca la drum în acest an cu grădinițe cu program prelungit. Am obținut o victorie importantă: avem grădinițe cu program prelungit în cele două sate. Acum, prioritatea noastră este salvarea școlii. Încercăm să stopăm un exod început la mijlocul anilor 1990. Îmi aduc aminte că, în generația mai mare decât mine, la școala din Feleacu erau două clase paralele. Exista chiar, înainte de Revoluție, treapta I de liceu, dar, după Revoluție, a urmat un exod al elevilor care nu a fost deloc benefic școlilor de pe raza comunei Feleacu. Acum, planul pentru redresarea și stabilizarea școlilor a pornit de jos, de la generațiile aflate în grădiniță. La Gheorghieni, avem un prim succes: avem clasa pregătitoare independentă. Dacă vom reuși să păstrăm aceste generații de copii, care se află acum în ciclul preșcolar, vom reuși să salvăm școlile. De aceea, vom încerca să atragem fonduri europene pentru modernizarea și digitalizarea școlilor, astfel încât să ne păstrăm copiii în comună. Există perspective; la grădinița din Gheorghieni avem peste 50 de copii, iar la Feleacu avem peste 30 de copii. Sunt cifre bune față de perioada de dinainte de 2016”, a spus primarul din Feleacu.

Tradițiile, mândria sătenilor

Dezvoltarea educației nu va însemna nicidecum abandonarea tradițiilor locale, ci dimpotrivă. Acestea vor constitui o sursă de mândrie pentru săteni, spune Gabriel Victor Costea.

”Avem un ansamblu de dansuri populare, care contribuie la păstrarea tradițiilor. Este un ansamblu pe care îl apreciez. Nu îl apreciez doar eu, ci și prietenii noștri de peste hotare. A susținut spectacole, pentru prima dată după 80 de ani peste hotare; a performat la Viena și a stârnit multe aplauze. A mers și la Pecs, la Chișinău, unde s-a bucurat de succes… Acest ansamblu continuă tradiția celui din perioada interbelică, atunci când consătenii noștri au câștigat, în 1938, premiul I la festivalul de folclor de la Praga. Avem și o sărbătoare, ”Vine, vine Moș Crăciun”, din care au fost organizate până acum patru ediții”, mai spune primarul din Feleacu.

650 de ani

Prețuirea de care se bucură tradițiile a ieșit la iveală și cu ocazia serbărilor care au marcat împlinirea a 650 de ani de la atestarea documentară a Feleacului. ”Suntem mândri și de festivitățile care au marcat împlinirea a 650 de ani de la atestarea documentară a satului Feleacu. Vă dați seama, suntem mai vechi decât Bucureștiul… Am organizat două zile de sărbătoare, împreună cu profesorul universitar Simion Șimon”, a spus Gabriel Victor Costea.