Gheorghe Șincai, omagiat în Slovacia – Marele cărturar român are un monument în Svinica

0

Unul dintre cei mai mari cărturari români este onorat în Slovacia. Istoricul și preotul greco-catolic Gheorghe Șincai are un monument în localitatea Svinica, locul în care a murit, departe de țară, în anul 1816. Monumentul a fost realizat din granit și alamă de sculptorul târgu-mureșean Gheorghe Pop și a fost amplasat în cimitirul din Svinica. Acest cimitir a fost bombardat în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, iar acum nimeni nu știe exact unde se află osemintele marelui cărturar român. Însă memoria lui Gheorghe Șincai nu va fi dată uitării, nici la Svinica, locul morții sale, nici la Râciu, satul în care s-a născut, spune primarul din Râciu, Ciprian Belean.

Gheorghe Șincai nu a fost doar unul dintre corifeii Școlii Ardelene, ci poate fi socotit și unul dintre părinții spirituali ai națiunii române, spune preotul greco-catolic din Râciu, Toader Dulău.

Personalitatea lui Gheorghe Șincai apropie și cele două comunități, din România și din Slovacia. Svinica și Râciu se vor înfrăți. Anunțul a fost în prezența ambasadorului României în Slovacia, Excelența Sa Călin Fabian.

Cărturarul Gheorghe Șincai are o importanță copleșitoare pentru cultura română, spune profesorul universitar Corneliu Sigmirean.

Gheorghe Șincai a fost unul dintre coriferii Școlii Ardelene, alături de Petru Maior, Samuil Micu și Ioan Budai-Deleanu, spune directorul Direcției de Cultură din județul Mureș, Nicolae Băciuț.

Gheorghe Șincai provenea dintr-o familie de nobili originară din Țara Făgărașului, care s-a stabilit la Râciu. Gheorghe Șincai a decis să devină preot greco-catolic. A studiat la Roma, apoi a revenit în Transilvania, unde a înființat peste 360 de școli. A publicat numeroase lucrări de istorie și de lingvistică. A murit la Svinica, în Slovacia de azi, pe moșia unuia dintre foștii săi elevi, din familia conților Wass.