Cum a fost pelerinajul de la Nicula

0

Zeci de mii de oameni au luat parte la cel mai mare pelerinaj românesc, cel de la Nicula. În acest an, din cauza ploii și a zilelor de vacanță acordate de Guvern, numărul pelerinilor a fost mai mic decât în alți ani.

La Nicula există, de fapt, două pelerinaje. Greco-catolicii s-au strâns în curtea bisericii parohiale, unde liturghia a fost oficiată de episcopul român unit de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu. La finalul liturghiei, înaltul ierarh a dăruit parohiei locale moaște ale Fericitului Iuliu Hossu, primul cardinal român din istorie, beatificat anul acesta, alături de ceilalți șase episcopi greco-catolici morți pentru credință în temnițele comuniste. Beatificarea a avut loc pe Câmpul Libertății din Blaj și a fost oficiată de Papa Francisc.

La mănăstirea din deal, ctitorită de Iuliu Hossu în 1936 și confiscată de comuniști în 1948, apoi dată Bisericii Ortodoxe Române, s-au strâns pelerinii ortodocși. Acolo, liturghia a fost oficiată de doi mitropoliți: IPS Andrei Andreicuț, ierarhul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și IPS Innocentius Byakatonda, mitropolitul de Rwanda și Burundi.

Mulți dintre pelerini au sosit la Nicula înainte de 15 august și și-au petrecut noaptea în frig, ploaie, veghe și rugăciune.


banner