Ghidul farmaciilor și ghidul angajatorilor, dar și o aplicație de telemedicină funcțională la Cluj

0

Subprefectul de Cluj Irina Munteanu a declarat, în emisiunea România via Cluj, că pe lângă Ghidul pacientului COVID, lansat săptămâna aceasta, mai urmează altele două: una care îi ajută pe cei care nu pot ieși din case să își procure medicamentele de care au nevoie, iar altul pentru angajatorii ai căror angajați au fost testați pozitiv cu noul coronavirus. În plus, Irina Munteanu a vorbit și despre aplicația ClujMedicApp, care te scutește de mers la spitale.

Aplicația ClujMedicApp poate fi descărcată din GooglePlay încă din vara acestui an, însă în aceste zile, în care un drum la spital pentru un simplu consult poate pune probleme, proiectul a devenit și mai de actualitate. Aplicația este menită să ajute pacienții cu sfaturi medicale și consultații la distantă, spune subprefectul de Cluj, Irina Munteanu.

”Funcționează, deocamdată, doar pe sistem Android, este în lucru de a fi extinsă. Este o aplicație de tele asistență medicală, gestionată de către Spitalul Clinic Județean de Urgență. (…) Este atât pentru parte de COVID, cât și pentru parte de non-COVID, pentru pacienți externați, care necesită o anumită monitorizare”, a precizat subprefectul de Cluj.

Medicii care răspund solicitărilor prin aplicație pot cere sprijinul altor colegi de specialitate. Mai mult, pot apela chiar ei numărul de urgență 112, dacă situația o cere.

Alte două ghiduri sunt, în acest moment în lucru. Unul dintre acestea se referă la farmacii și medicamente. Un al treilea ghid care va fi lansat în curând se adresează angajatorilor, însă nu va oferi informații legate de subvenții sau deconturi de la stat, ci proceduri și sfaturi în cazul în care un angajat sau mai mulți sunt confirmați cu COVID, cum se face dezinfecția și care sunt pașii de urmat.

Ghidurile au fost redactate de Prefectura Cluj, în colaborare cu DSP, CAS, Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Urgență, Serviciul de Ambulanță, Asociația Medicilor de Familie, cu siportul Colegiului Farmaciștilor, al UMF Cluj al organizațiilor neguvernamentale de profil, cum ar fi Vă ajutăm din Cluj, CERT TransilvaniaBeard BrothersRescue 4×4 și mișcarea ”Un singur Cluj”.