GHIDUL PACIENTULUI – COVID-19: Află ce trebuie să faci în diferite situații

1

Prefectura Cluj a dat publicității un ”Ghid al pacientului COVID-19”. Documentul conține informații atât despre boala în sine, cât și despre pașii de urmat.

Puteți consulta integral ghidul AICI:Ghid de informare și de prevenție a infectării cu noul coronavirus (COVID-19)

Ghidul răspunde la întrebări de genul:

CE FAC LA PRIMELE SIMPTOME SPECIFICE GRIPEI / COVID-19?

  1. a. Mă autoizolez la domiciliu și respect măsurile de limitare a răspândirii infecției;
  2. b. Pot să-mi autoadministrez din trusa de urgență a familiei: sirop de tuse (3×1 lingurițe/zi la adult dacă tușesc), dezinfectante orale (4×1 tablete dacă am dureri de gât), paracetamol (500g, 3×1 tabete/zi dacă am temperatura peste 38 grade Celsius), în funcție de simptome.
  3. c. Anunț medicul de familie și respect indicațiile acestuia referitor la terapie și testarea RT-PCR SARS-CoV-2;
  4. d. Anunț șeful direct de la locul de muncă.

DACĂ EU SUNT DEPISTAT POZITIV LA COVID-19, TOȚI MEMBRII FAMILIEI MELE INTRĂ ÎN CARANTINĂ?

  1. a. Da, cei care îndeplinesc criteriile de contact direct stabilit prin ancheta epidemiologică.
  2. b. Dacă nu îndeplinesc aceste criterii se pot separa de persoana aflată în izolare (infectată SARS-COV-2) prin cameră separată, dacă este posibil cu baie separată, utilizarea spațiilor comune pe rând, și își pot desfășura activitatea normal.

DACĂ EȘTI DEPISTAT POZITIV, DEPLASAREA LA SPITAL (DACĂ ESTE CAZUL), O POȚI FACE CU MAȘINA SAU DOAR CU AMBULANȚA?

a. Deplasarea la spital se va efectua cu ambulanța pentru cei cu simptomatologie severă;

b. Dacă starea permite și există mașină personală se poate deplasa cu aceasta pentru evaluare prin spitalizare de zi. Spitalul transmite Directiei de Sanatate Publica Cluj zilnic lista pacientilor programați pentru evaluare care se deplasează cu mașina proprie părăsind izolarea.

DEPLASAREA SE VA EFECTUA NUMAI LA SPITALUL CARE VĂ ARE PROGRAMAT PENTRU EVALUARE SAU INTERNARE

LA FORMELE UȘOARE SE DĂ TRATAMENT LA DOMICILIU?

Da, se administrează simptomatice (antitermice, expectorante), vitamine și sunteți urmărit de medicul de familie;

ÎN CAZUL INTERNĂRII, ESTE INTERNATĂ MAMA ÎMPREUNĂ CU COPILUL?

Da, conform legislației. Părintele este internat ca și însoțitor al copilului, iar dacă dezvoltă simptome specifice de boala COVID-19 este testat.

REZULTATUL TESTULUI COVID-19 AJUNGE LA MEDICUL DE FAMILIE SAU TREBUIE SĂ LE TRANSMITĂ BOLNAVUL?

REZULTATUL TESTULUI ESTE TRANSMIS DE PACIENT CARE ARE „OBLIGATIA DE A CONTACTA ȘI INFORMA MEDICUL DE FAMILIE DESPRE IPOTEZA ÎN CARE SE AFLĂ” (CONFORM OMS 1819/2020).

a. Rezultatul testării RT-PCR conform formularului completat de dumneavoastră la recoltare vă este comunicat (pe mail/telefon) și este transmis la DSP.

b. Dumneavoastră trebuie să îl trimiteți medicului de familie și să stabiliți împreună modul de comunicare în următoarele 14 zile.

VOI FI TESTAT ÎNAINTE DE IEȘIREA DIN CARANTINĂ LA DOMICILIU?

Nu veți fi testat la ieșirea din carantină dacă nu au apărut simptome specifice COVID-19 pe perioada carantinei.

Conform Ord. 1819/27.10.2020 după 14 zile sunteți declarat vindecat; nu veți fi retestat și veți putea începe activitatea cu obligativitatea purtării mijloacelor de protecție (mască, mănuși) încă 10 zile, cu respectarea distanțării la 2 m la locul de muncă.

PACIENTUL POZITIV NU MAI TREBUIE RETESTAT TIMP DE 90 ZILE DE LA VINDECARE.

CINE ELIBEREAZĂ CONCEDIUL MEDICAL PENTRU CELE 14 ZILE ÎN CAZUL PERSOANELOR DEPISTATE POZITIV NESPITALIZATE ȘI SPITALIZATE?

a. Pentru cei nespitalizați concediul de boală este eliberat de medicul de familie;

b. În cazul celor internați – pe perioada de internare se eliberează concediu de medicul curant, acesta poate da zile de concediu și la externare; concediul în funcție de starea persoanei poate fi prelungit de medicul de familie sau prin ambulatorul de specialitate.

c. Pentru perioada de la momentul diagnosticului si până la internarea în spital, concediul medical este acordat de către medicul de familie.

Vezi AICI lista ambulatoriilor de specialitate

ÎN BAZA CĂRUI DOCUMENT ÎMI REIAU ACTIVITATEA PROFESIONALĂ?

„Medicul de familie va declara pacientul vindecat pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultaţia medicală la distanţă, considerând drept criterii de vindecare absenţa manifestărilor clinice pe parcursul perioadei de monitorizare”. „După 14 zile de la data recoltării primului test pozitiv, pentru pacienţii declaraţi vindecaţi de COVID-19, la reintrarea în colectivitate (loc de muncă, unitate de învăţământ etc.) nu este necesar aviz epidemiologic şi nici solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2.” (OMS 1513/2020).

DE LA CE DATĂ SE CALCULEAZĂ PERIOADA DE 14 ZILE DE IZOLARE SAU CARANTINĂ?

Din ziua recoltării probei utilizate pentru diagnosticul de infecție prin test de laborator (PCR), respectiv din ultima zi a contactului direct cu caz confirmat.

CÂT TIMP EȘTI IMUN LA COVID-19 DUPĂ O INFECTARE?

Fiind o infecție cu un nou coronavirus, nu se cunoaște la acest moment durata imunității naturale după trecerea prin boală. Datele existente estimează că răspunsul imun la infecția cu SARS-CoV-2, la fel ca în infecția cu SARS-CoV-1 și MERS-CoV, este relativ scurt și se reduce în timp, cu protecție parțială; imunitatea postinfecție poate dura 1-2 ani.

ÎN CE CONDIȚII POT DONA PLASMĂ ȘI LA CÂT TIMP?

Donarea se poate efectua de către persoanele care pot dovedi istoricul de infecție SARS-CoV-2 prin documente medicale, la minim 14 zile de la încetarea perioadei de izolare, în conditiile încadrării în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale.

Intervalul între două donări de plasmă succesive este de cel puţin 14 zile.

Acest material a fost realizat de către Instituția Prefectului Județul Cluj, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, Casa de Asigurări de Sănătate Cluj, Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, Spitalul Clinic Județean Cluj, Serviciul de Ambulanță Județean Cluj, Asociația Medicilor de Familie Cluj, cu suport din partea Colegiului Farmaciștilor Cluj, Universității de Medicină și Farmacie Cluj și al organizațiilor neguvernamentale de profil.

Ghidul poate fi consultat integral AICI.

banner