Via Cluj TV lansează un nou podcast, dedicat uneia dintre cele mai prestigioase inițiative culturale europene. Este vorba de Historic Cafes Route, inițiată și susținută de Consiliul Europei. Prima cafenea istorică din România inclusă în această rețea culturală europeană este Palatul Brukenthal din Avrig.
Palatul în stil baroc a fost ridicat la finalul secolului al XVIII-lea de baronul Samuel von Brukenthal. Este singurul sas care a devenit guvernator al Transilvaniei, iar Patrimoniul Brukenthal, care include și cel mai faimos muzeu de artă din Transilvania, reprezintă cea mai importantă contribuție a sașilor transilvăneni la cultura europeană, spune ambasadorul Consiliului Europei pentru Historic Cafes Route în România, Arnold Klingeis.
El este și administratorul hotelului, restaurantului, cafenelei și domeniului turistic care funcționează în Palatul Brukenthal din Avrig. Palatul Brukenthal era reședința de vară a guvernatorului Transilvaniei, Samuel von Brukenthal, care a avut o relație romantică cu împărăteasa austriacă Maria Tereza.
Pe lângă cele 31 de camere pe care le oferă Palatul Brukenthal din Avrig celor care vor să descopere o istorie inedită, vie și plină de culoare, există și un restaurant cu rețete istorice. Printre acestea se numără și celebra socată a baronului von Brukenthal, care era preparată cu lămâile recoltate din arborii cultivați în oranjeria palatului din Avrig. Palatul în sine amintește de Palatul Schonbrunn din Viena și reprezintă o adevărată capodoperă a arhitecturii baroce, mai spune ambasadorul Arnold Klingeis.
Palatul Brukenthal reprezintă o oprire obligatorie pentru cei care vor să descopere frumusețea patrinoniului cultural al Transilvaniei. Vizitatorii pot să descopere și grădinile palatului, care sunt amenajate în mai multe stiluri. Există o grădină franceză, una englezească, una olandeză, o grădină cu fazani, dar și multe amenajări secrete pe care vizitatorii le pot descoperi atunci când ajung la Palatul Brukenthal din Avrig.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: