Care e legătura dintre dermatita atopică și astm? Află mai multe despre efectele poluării asupra pielii, de la Doctor online

0

În ultimii ani, medicii detmatologi au constat o creștere a prevalenței dermatitei atopice, mai ales în rândul copiilor și bebelușilor, în speical în orașe, din cauza poluării, a alimentației etc. Află de la dr. Irina Năsturică, medic detmatolg, mai multe despre dermatita atopică.

Ce afli dacă te uiti la video:

De la ce vârsta poate apărea dermatita atopică?

Ce anume o poate declanșa? Care sunt factorii de risc?

În ce alte afecțiuni poate degenera (dacă poate favoriza apariția altor afecțiuni)?

Există tratamente pentru dermatita atopica? De la ce vârstă pot fi ele aplicate?

Care sunt recomandările medicilor cu privire la prevenție?

În mod normal, pielea noastră acționează ca un scut biologic împotriva poluanților atmosferici chimici și fizici, explică Dr. Irina Năsturică, medic specialist dermatolog. Însă expunerea prelungită sau repetitivă la poluanți poate avea efecte negative profunde asupra pielii. În plus, trebuie să știm că nu doar poluanții din aerul exterior sunt dăunători pielii, ci și cei din interior, cum sunt praful, fumul de țigară sau iritanții chimici.

Poluanții atmosferici cresc radicalii liberi care interferează cu capacitatea pielii de a produce colagen și sporesc numărul de toxine din piele. Astfel, expunerea pielii la poluanții din aer este asociată cu îmbătrânirea pielii și cu afecțiuni inflamatorii sau alergice ale pielii, cum ar fi dermatita atopică, eczema, alergiile cutanate sau acneea. Prevalența dermatitei atopice a crescut constant în ultimele decenii, în special la copiii care locuiesc în zone cu poluare ridicată a aerului”, explică dr. Irina Năsturică.

Deși nu există o metodă anume de prevenire a efectelor poluării asupra pielii, medicul recomandă curățarea tenului și hidratarea după expunerea în mediul poluat al orașului, atât pentru adulți, cât și pentru cei mici. ”Bineînțeles, utilizarea cremelor cu factor de protecție solară este obligatorie, aceasta protejându-ne de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete, deoarece expunerea la radiația solară este din ce în ce mai intensă din cauza erodării stratului de ozon”, a adăugat specialistul.

În plus, medicul recomandă ca în procesul de îngrijire a pielii expuse frecvent la un nivel de poluare ridicat, să se utilizeze antioxidanți precum retinol, vitamina C sau vitamina E. Totodată, utilizarea cremelor hidratante reîntărește bariera de protecție a pielii, iar produsele cu factor de protecție solară ar trebui să nu lipsească din rutina zilnică.