Ianuarie 2025 a fost cea mai călduroasă lună ianuarie înregistrată vreodată, în istoria cunoscută. Temperatura medie, la nivel planetar, a fost de 13,23 grade Celsius, cu +1,75 grade peste media preindustrială. Surpriza este cu atât mai mare cu cât oamenii de știință așteptau o răcire temporară naturală.
Conform serviciului Copernicus Climate Change al UE, recordul de temperatură medie pentru luna ianuarie este complet neașteptat, în condițiile epuizării fenomenului (natural) El Niño. Oamenii de știință se așteptau ca fenomenul opus, La Niña, care aduce un ciclu de natural de răcire a apelor tropicale de cel puțin trei ani, să facă luna ianuarie cel puțin mai răcoroasă decât ianuarie 2024.
Graficul realizat de Financial Times arată mediile de temperaturi, la nivel mondial, înregistrate în lunile ianuarie. Cu roșu sunt marcate perioadele El Niño, iar cu albastru cele afectate de La Niña.
Imaginea sugerează că încălzirea climatică este acum mai puternică decât fenomenele naturale ale Pământului, ceea ce ar putea confirma ipotezele unei părți a comunității științifice care arăta recent că pasul încălzirii climatice evoluează mult mai repede decât fusese anticipat.
Ianuarie s-a clasat ca fiind a treia cea mai călduroasă lună înregistrată la nivel mondial, cu o temperatură a aerului la suprafață de 13,23 grade Celsius, cu +1,75 C peste media preindustrială.
Bill McGuire, profesor UCL, a spus că datele din ianuarie sunt „atât uimitoare, cât și terifiante”. Potrivit Copernicus, Europa a experimentat a doua cea mai caldă lună ianuarie din istorie (după ianuarie 2020).
Media a fost coborâtă de valurile de frig din Islanda, Marea Britanie, Irlanda, nordul Franței și părți din Scandinavia, transmite biziday.
VEZI ȘI:
Prognoza pe februarie arată temperaturi mai ridicate ca în alți ani
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: