ÎN CE CONDIȚII VA SUNA CLOPOȚELUL? Primăria Florești ar prefera să vadă copii din toamnă în noua școală de 3 milioane de euro

1

Pandemia de coronavirus pune sub semnul întrebării revenirea din toamnă a copiilor la școală. În multe localități, cum ar fi comuna Florești, s-au făcut investiții de milioane de euro în infrastructura școlară de care cei mici s-ar putea să nu beneficieze în acest an. Cel mai optimist scenariu avansat de ministerul Educației este ca o parte dintre elevi să fie primiți în sălile de clasă, iar ceilalți să asiste la cursuri on-line, urmând ca apoi să facă rocada.

Există și o variantă pesimistă, în cazul în care numărul de îmbolnăviri cu COVID 19 va crește: cursurile să se desfășoare exclusiv online.

Această soluție este greu de acceptat de părinți și de către unii profesori.

Lucia Cojocaru, președinte Sindicatul Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean, crede că dacă lecțiile vor continua online, foarte mulți copii vor abandona școala, mai ales în mediul rural.

Și primarii care au investit milioane de euro în infrastructura școlară ar prefera să îi vadă pe cei mici în sălile de curs. În comuna Florești, de exemplu, s-au investit peste 3 milioane de euro pentru construirea unei noi unități de învățământ în cartierul Cetatea Fetei. Clădirea are 24 de săli de clasă, șase laboratoare, sala de servire a mesei, spații pentru evenimente festive, terenuri de sport și multe alte facilități.

În plus, a fost dotată cu calculatoare, table interactive, videoproiectoare. În zadar, dacă nu vor veni copiii să se bucure de ele. Primarul comunei, Horia Șulea, dă asigurări că distanțarea socială poate fi asigurată la noua școală.

“Posibilități ar fi, bineînțeles, există variante, inclusiv de separare a fluxului școlar, a cursurilor, în două schimburi. Eu sincer nu prea sunt de acord cu învățământul la distanță, cu învațământul online, pentru ca nu face altceva decât să creeze un nou om, rupt de socializare”, spune Horia Șulea, primar al comunei Florești.

În ceea ce privește învațământul preșcolar, Primăria Florești caută soluții astfel încât părinții să nu mai fie nevoiți să își ducă copiii la grădinițe din Cluj-Napoca.

De exeplu, Primăria a demarat procedura de preluare a unei grădințe private de 200 de locuri, care a dat faliment.

Populația Floreștiului a crescut în ultimii 14 ani de la 7.600 la peste 40.000 de locuitori. În comună trăiesc aproximativ 10.000 de copii și de adolescenți.

banner