In memoriam Camillo Torta

0

Unul dintre cei mai iluștri membri ai comunității italiene din Cluj s-a stins din viață. Cavalerul Camillo Torta, prorector al Accademiei Internazionale Mauriziana, s-a mutat la Tatăl Ceresc după o îndelungată suferință. Iată ultimul video înregistrat de Camillo Torta.

Camillo Torta a fost un antreprenor respectat, implicat în numeroase acțiuni caritabile. El a fost un european în adevăratul sens al cuvântului.

Născut în Italia, după căderea comunismului și după prăbușirea Uniunii Sovietice, Camillo Torta s-a stabilit pentru câțiva ani în Rusia, unde a încercat să susțină firava societate civilă democratică ce apăruse în acei ani.

S-a stabilit apoi în România, unde a devenit unul dintre cei mai implicați antreprenori din comunitatea locală. Camillo Torta a devenit membru al conducerii Camerei Italiene de Comerț din România. A sprijinit numeroase inițiative caritabile, organizate deopotrivă sub egida Bisericii Romano-Catolice, Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, sau Bisericii Ortodoxe.

Pentru activitatea sa deosebită, el a primit titlul de cavaler și a fost decorat de președintele Italiei. De asemenea, a primit Crucea Sfântul Iosif din partea regretatului Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu. Camillo Torta a primit și medalia Meritul Civic în grad de cavaler din partea Ordinului Transilvan.

Cavalerul Camillo Torta a fost numit prorector și responsabil pentru România al prestigioase Academii Internaționale a Sfântului Mauritius (Accademia Internazionale Mauriziana), condusă de Excelența Sa Ducele Fabrizio Mechi în calitate de rector, de Eminența Sa Cardinalul Francesco Monterisi, în calitate de Mare Prior, și de Înalt Prea Sfinția Sa Arhiepiscopul Claudio Maria Celli, în calitate de Prior pentru Italia. Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla de pie memorie, PS Florentin Crihălmeanu, era Prior pentru România al Academiei Internaționale a Sfântului Mauritius.

Sub conducerea inspirată a cavalerului Camillo Torta, Prioratul Român al Academiei Internaționale a Sfântului Mauritius a atras numeroase personalități ale mediului cultural, academic și public din România. Cea pe care Camillo Torta a iubit-o nespus, Sanda, i-a fost în permanență alături. Cu devotament, ea l-a sprijinit în toate acțiunile caritabile pe care le-a organizat ori sprijinit Camillo Torta.

Academia Internațională a Sfântului Mauritius a organizat, prin membrii săi, numeroase acțiuni caritabile în sprijinul spitalelor din Transilvania. Astfel, spitalele din Turda și Năsăud au primit computere tomograf, iar alte unități medicale au primit paturi, scaune stomatologice și alte echipamente. Cavalerul Camillo Torta a coordonat donații de echipamente de protecție în timpul pandemiei de coronavirus. După izbucnirea războiului din Ucraina, el a coordonat donații consistente de alimente și materiale sanitare în folosul refugiaților ucraineni. Mai multe centre de primire a refugiaților au fost amenajate în Cluj-Napoca, Sighetu Marmației, Izvoru Crișului și Moldovenești cu ajutorul donațiilor oferite, de-a lungul timpului, de membrii Academiei Internaționale a Sfântului Mauritius.

De asemenea, Academia Internațională a Sfântului Mauritius, sub conducerea ducelui Fabrizio Mechi și a cavalerului Camillo Torta, s-a implicat și în sprijinirea demersurilor organizate de Familia Regală a României pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova.

Cavalerul Camillo Torta a obținut o donație consistentă de echipamente medicale pentru Spitalul Raional Criuleni și pentru Primăria comunei Mașcăuți, care constă într-un computer tomograf, paturi de spital și alte echipamente. Donația va ajunge în curând în Republica Moldova. Alți membri sau candidați la admiterea în Academie au donat cărți bibliotecii din Mașcăuți, au dotat laboratorul de Informatică al școlii din comuna moldovenească și au oferit elevilor o imprimantă multifuncțională.

Sub coordonarea cavalerului Camillo Torta, Academia Internațională a Sfântului Mauritius s-a extins în Moldova și Polonia

Mutarea lui Camillo Torta în casa Tatălui Ceresc lasă în urmă o comunitate îndoliată, care este mângâiată doar de gândul că bunul Dumnezeu îl va răsplăti cu odihna veșnică alături de cei drepți pe cel care a fost Camillo Torta.

banner