În pandemie a crescut rata divorțurilor și numărul persoanelor anxioase INVITATĂ: dr RALUCA ANTON, psihoterapeut

0

În pandemie, a crescut rata divorțurilor și numărul persoanelor anxioase care au nevoie de psiholog. O spune doctorul în psihologie Raluca Anton, care a acceptat invitația lui Raul Chiș de a vorbi la Via Cluj TV despre impactul psihologic al crizei provocate de COVID 19.

„Lucrăm într-o echipă de 12 terapeuți și ne-a crescut numărul de clienți extrem de mult. Oamenii au căutat sprijin tocmai pentru că le-a fost dificil să înțeleagă ce li se întâmplă. Chiar dacă mintea rațională spune „ok, nu mi-am pierdut încă locul de muncă, familia mea e încă bine”, oamenii simt acel disconfort emoțional pentru că nu știu cînd se va termina și cum se va termina”, spune psihoterapeutul Raluca Anton.

Ea afirmă că în ultimele luni a crescut și rata solicitărilor de divorț precum și abuzurile domestice din cauza limitării libertății de mișcare și a izolării la domiciliu.

„Nu știm să stăm atât de mult unii cu ceilalți. De foarte multe ori, a merge la serviciu și a ne întâlni cu alte persoane a fost un mecanism de adaptare, un mecanism de apărare. Fugeam la serviciu de un context relațional în care nu ne simțeam confortabil dar acum nu am mai avut unde să fugim, a trebuit să stăm în acel context.

În cazul cuplurilor care se aflau într-o criză relațională, acest moment al pandemiei a venit cu o ruptură. Diversele elemente nerezolvate în relația de cuplu au ieșit acum la suprafață. Solicitările pe care noi le-am avut pentru terapia de cuplu au fost mult peste numărul solicitărilor din ultimii doi ani de exemplu”, spune dr. Raluca Anton.

Ea crede că efectele psihologice ale pandemiei se vor vedea multă vreme dupa ce pandemia se va fi încheiat, mai ales pentru cei care au trecut prin boală și au fost spitalizați.

„Nu realizăm care sunt efectele psihologice pe termen lung. Pentru cei care au fost internați, nivelul stării de anxietate a crescut. Unii apelează la psihiatri, există chiar și pacienți internați pe secție cu episoade anxioase intense, multe din categoria spectrului post-traumatic”, spune Raluca Anton.

Cum putem învinge anxietatea? E bine sau nu ca cei mici să fie informați despre COVID 19? Aflați răspunsurile psihoterapeutului Raluca Anton în emisiunea România via Cluj.

banner