Incidență tot mai mare a bolilor de nutriție în rândurile copiilor și adolescenților

0

Incidența bolilor de nutriție la copii și adolescenți a crescut constant în ultimele decenii, afirmă cercetătorii Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj. Unul dintre motive este schimbarea obiceiurilor alimentare. Tocmai de aceea, mai multe școli și universități pun accentul pe educarea copiilor și adolescenților, precum și pe crearea meniurilor din cantine cu ajutorul nutriționiștilor, potrivit ClujToday.ro.

Ultimele decenii au adus o creștere semnificativă a incidenței cazurilor de copii, adolescenți și tineri care suferă de diferite boli de nutriție. Obezitatea a crescut foarte mult, la fel și diabetul. Unul dintre motive este reprezentat de faptul că obiceiurile alimentare s-au schimbat. Cei mici consumă tot mai mult alimente de tip fast-food, în timp ce preocuparea pentru sport s-a redus. De asemenea, alimentele procesate sunt tot mai chimizate și includ tot mai mult zahăr ori potențiatori de arome. În aceste condiții, mai multe organizații neguvernamentale și școli au lansat mai multe programe educative, prin care tinerii sunt învățați cum să se hrănească sănătos.

De asemenea, tot mai multe unități școlare și universități îi implică pe nutriționiști în crearea meniurilor pregătite în cantine pentru elevi și studenți. Un exemplu în acest sens este Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”, unde meniurile sănătoase sunt create chiar de un absolvent al acestei universități clujene. Un alt exemplu de bune practici este Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, care oferă studenților mâncare preparată din materii prime produse în fermele acestei universități, în contextul în care toate aceste ferme universitare au obținut certificarea bio.

banner