Intervenție de îndepărtare a unei prostate afectate de cancer, cu ajutorul chirurgiei robotice

0

Aflați mai multe despre chirurgia robotică, despre cum este ea performată în România, despre aplicațiile ei și despre rezultate de la conf. dr. Nicolae Crișan, de la Disciplina de Urologie a UMF ”Iuliu Hațieganu” din Cluj. Vedeți, în exclusivitate, imagini dintr-o intervenție de îndepărtare a unei prostate afectate de cancer, cu ajutorul chirurgiei robotice.

”Chirurgia robotică ne permite prezervarea foarte eficientă, anatomică, atât a sfincterului urinar, cât și a acestor bandelete neurovasculare, aspecte cu implicații funcționale deosebite: pacientul, practic, nu va fi incontinent, își va conserva funcția sexuală, deci rezultatele funcționale sunt ideale pentru pacient”, a explicat conf. Nicolae Crișan.

”Este avantajul chirurgiei minim invazive, în general. Adică, scopul nostru ca și chirurgi este ca pacientul să se întoarcă cât mai repede la viața lui exact cum era înainte de intervenția chirurgicală, având consecințe cât mai puține. Din acest punct de vedere, ne interesează calitatea vieții pacientului. El să aibă un sindrom postoperator cât mai redus, să fie cât mai puțin exclus din viața socială, familială, profesională, să aibă consecințe cât mai puține sub aspect funcțional. Această chirurgie minim invazivă, chirurgia robotică, ne permite ca a doua zi pacientul să se mobilizeze și după zile poate chiar să plece acasă. În Statele Unite, astfel de pacienți pot pleca chiar în seara intervenției acasă. El se va întoarce foarte repede la locul de muncă, deci el nu va fi un consumator de resurse, ci, dimpotrivă, se va reintegra rapid profesional și va un generator de resurse pentru societate”, a mai spus medicul clujean.

Chirurgia robotică este soluția cea mai bună pentru operația de prostată pentru că acest organ se află într-un loc greu accesibil pentru chirurgia clasică.

În România, astfel de intervenții chirurgicale se fac de peste 10 ani. În acest moment, două centre medicale, Cluj și București, dețin aparatura și tehnologia pentru a face astfel de intervenții.

”Din pacate, în ultimii ani, sistemul de asigurări de sănătate nu a mai sprijinit financiar  Programul Național de de Chirurgie Robotică (marele dezavantaj al chirurgiei robotice e că este foarte scumpă). După o perioadă de timp am fost obligați să trecem activitatea în sistem privat unde sunt acoperite aceste costuri pe care le implică robotica”, a mai spus conf. Nicolae Crișan.

”Noi, în echipa profesorului Coman, 98% din intervenții le realizăm minim invaziv, atât chirurgie de glandă suprarenală, chirurgia rinichiului, cât și chirurgia reconstructivă pentru malformații, chirurgia vezicală, chirurgia prostatei. Aproape tot ce operăm în urologie, în acest moment, este minim invaziv, laparoscopic sau robotic”, a mai spus medicul clujean.

Atrași și fascinați de acest domeniu al chirurgiei robotice, studenții Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj au înființat chiar o asociație de chirurgie robotică. Aceasta organizează anual conferințe cu participare internațională, numeroase workshop-uri, centre de pregătire etc.

 

 

 

banner