ÎPS Borys Gudziak: Le sunt recunoscător românilor pentru modul în care i-au primit pe refugiații ucraineni

0

Clujul a primit vizita unuia dintre cei mai influenți prelați catolici americani. Este vorba de ÎPS Borys Gudziak, arhiepiscop și mitropolit de Philadelphia. Este vorba de un ierarh greco-catolic, care provine dintr-o familie ucraineană.

ÎPS Borys Gudziak a vizitat mai multe proiecte finanțate de Conferința Episcopilor Catolici din Statele Unite ale Americii, din Blaj, Târgu-Mureș, Ungheni, Sângeorgiu de Mureș și din Cluj-Napoca. El a participat la deschiderea anului școlar de la Liceul Greco-Catolic Inochentie Micu, s-a întâlnit cu credincioșii Parohiei ”Andrei Mureșanu”, a vizitat clădirea noii catedrale din Piața Timotei Cipariu dedicată martirilor și mărturisitorilor credinței din secolul XX, s-a întâlnit cu reprezentanții Universității Babeș-Bolyai și cu cei ai Centrului de Studii Patristice.

Arhiepiscopul american de origine ucraineană, care a fost însoțit de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Claudiu Lucian Pop, și-a manifestat recunoștința față de modul în care românii i-au primit pe refugiații ucraineni, care și-au părăsit casele din cauza invaziei rusești. De asemenea, el și-a exprimat speranța că va fi dezvoltat și consolidat parteneriatul dintre Conferința Episcopilor Catolici din Statele Unite ale Americii și Conferința Episcopilor Catolici din România.

În prezent, înaltul prelat se află în Ucraina.

ÎPS Borys Gudziak s-a născut în 1960, la Syracuse, statul New York, în sânul unei familii de imigranți refugiați din Ucraina. A studiat la Universitatea Syracuse (SUA) și la Roma. Este doctor în studii slavice și bizantine la Universitatea Harvard și a fost fondatorul, președintele și rectorul Universității Catolice Ucrainene din Lviv. Este autorul a peste 50 de studii despre istoria Bisericii. A fost episcop al Eparhiei Greco-Catolice Ucrainene din Paris, unde a slujit credincioșii greco-catolici ucraineni din Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg și Elveția. În data de 18 februarie 2019, Papa Francisc a acceptat recomandarea Sinodului Episcopilor Bisericii Ucrainene Greco-Catolice (UGCC) și l-a numit pe ÎPS Borys Gudziak în funcția de arhiepiscop al Arhieparhiei Greco-Catolice Ucrainene din Philadelphia (Statele Unite), întronizat la 4 iunie 2019. În data de 6 august 2019, Arhiepiscopul Borys Gudziak a fost numit, de Papa Francisc, membru al Dicasteriului pentru Bisericile Orientale.


banner