Monarhia britanică are o tradiție îndelungată, de peste 1000 de ani. Asistăm zilele acestea la un ceremonial pe care oamenii nu prea au reușit să îl vadă, cel puțin în ultimii cincizeci de ani, având în vedere domnia îndelungată a reginei Elisabeta a doua, spune istoricul clujean Leonard Horvath.
”Monarhia britanică este, am putea spune în istorie, singura care au reușit să ardă toate etapele și să tranziteze etapele într-un mod, să spunem calm, pentru că, dacă este să ne uităm la celelalte state din Europa, vom vedea că monarhiile au dispărut într-o oarecare măsură în anumite state”, a spus Leonard Horvath pentru Via Cluj TV.
”Englezii au înțeles de sute de ani că regii vin și pleacă, dar coroana trebuie să dăinuie. Acesta este mesajul pe care și monarhia britanică va încerca să îl transmită sâmbătă și, de ce nu, chiar monarhia românească. Nu prin ceea ce vedem, prin faptul că, deși am avut un rege, Principesa Margareta, regina actuală, tocmai asta face: duce tradiția și coroana mai departe. Pentru că Coroana, așa cum am mai spus, ea, va fi cea care va dăinui pentru totdeauna în istorie. Cetățenii se vor uita te la ceea ce înseamnă simbolistica coroanei”, a mai spus istoricul clujean.
Regina fără origine nobilă
Cât despre încoronarea Camillei ca regină, istoricul clujean consideră că este o perspectivă modernă pe care monarhia britanică a adoptat-o.
”Monarhia britanică, așa cum am mai spus, este singura care a reușit să se modernizeze din acest punct de vedere și să se aplece spre ceea ce înseamnă cetățenii pe care îi vedem, adică supușii, cum sunt cunoscuți în istorie. Și tocmai de aceea, pentru prima dată, putem să vedem în casa britanică o regină, chiar dacă este regină consoartă, o regină care nu este din familiile nobiliară, sa spunem, cu tradiție, englezești sau europene. Și este un lucru bun, pentru că monarhia din nou britanică arată că se adaptează vremurilor așa cum s a adaptat dintotdeauna. Am putea spune de la Magna Carta Libertatum, la prima monarhie constituțională și vedem că a reușit să supraviețuiască în ciuda tuturor vicisitudinilor sau evenimentelor istorice”, a mai spus istoricul clujean.
Să dormi într-un pat de rege, în Transilvania
”Regele Charles are și domenii în Transilvania, deci promovează și Transilvania. Sigur că acuma Transilvania va deveni mult mai tentantă din punctul acesta de vedere, mai ales zona Viscri, pentru că mulți vor veni să vadă casa de la țară a regelui Charles, nu? Adică este un lucru fantastic pentru România, pentru Transilvania, să vină să doarmă chiar într un pat de rege, pentru că am înțeles că se practică chestiunea aceasta la Viscri. Este un vector de imagine fantastic pentru România și o șansă în plus ca România într-adevăr să câștige din punctul acesta de vedere, al imaginii și din punctul de vedere al turismului”, a mai spus Leonard Horvath pentru Via Cluj TV.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: