Îți dorești un gazon de nota 10 – Specialiștii de la Eco Garden vin cu sfaturi pentru un spațiu verde de invidiat în această perioadă

0

Probabil fiecare dintre noi avem acele momente în care ne reconectăm cu universul și ne luăm energia de la pământ doar pășind prin iarba verde. Cu toate acestea, nu putem nega faptul că vizual, suntem atrași, în primul rând, de aspectul firelor de iarbă. Astfel, în această perioadă de vară, când ploile alternează cu zile caniculare, specialiștii Eco Garden vin cu sfaturi utile de îngrijire a gazonului pentru cei care își doresc un spațiu verde de invidiat și un gazon sănătos.

Fie că vă amenajați curtea sau fie că aveți deja plantat gazonul ori montat ruloul de gazon, în ambele cazuri, pentru a-i da acestuia posibilitatea de a crește sănătos și pentru a-l menține într-o stare perfectă e necesar să urmați anumiți pași, în fiecare perioadă din an.

În acest context, specialiștii Eco Garden recomandă, în primul rând, pentru curtea comună, un tip de gazon water saver care se caracterizează printr-o rezistență foarte bună la secetă și prin nevoi reduse de fertilizare. Acesta este mai puțin pretențios și se potrivește perfect pentru zonele expuse la soare.

Perioada caniculară care alternează cu ploile abundente, așa cum a fost în ultima vreme, favorizează apariția bolilor și dezvoltarea de mușchi sau ciuperci la rădăcina firului de iarbă. “Acestea se pot manifesta prin apariția de pete albe sau brune. De asemenea, se mai pot observa și suprafețe ruginii. Un alt indiciu de problemă a ierbii îl reprezintă așa-numita pânză de păianjen care poate fi observată la suprafața gazonului, mai ales în cursul dimineții”, explică Vlad Marcu, inginer, greenkeeper la Eco Garden Construct.

Vlad Marcu vine și cu soluția aferentă “în aceste cazuri se pot folosi tratamente preventive cu fungicide de contact. Acestea, se recomandă, să fie folosite chiar și dacă nu observăm semnele de boli expuse mai sus. În cazul în care deja avem instalate una sau mai multe dintre problemele enumerate, se poate folosi un fungicid care pătrunde, prin rădăcină, în interiorul plantei și acționează să o vindece”.

Gazonul este, prin excelență, o plantă care necesită relativ multă apă. Specialiștii recomandă ca acesta să fie udat, în funcție de necesitate, dimineața devreme. În ceea ce privește tunsul, este indicat să fie tăiată o treime din lungimea superioară a firului de iarbă.

“Pentru o menținere sănătoasă este foarte important ca sistemul radicular al gazonului să fie unul puternic. Se mai recomandă aerarea. Acesta este un proces de înțepare cu niște cuie pline, care favorizează pătrunderea apei la rădăcină. De asemenea, pentru perioada de vară, este indicat să se folosească un fertilizant granulat, cu eliberare condiționată și cu o formulă adaptată anotimpului. Mă refer aici la un fertilizant cu un NPK echilibrat, de exemplu, 16:0:16, care are un nivel redus de azot și mai mult potasiu. Dacă gazonul este proaspăt plantat sau montat se recomandă un fertilizant de tip starter, cu o concentrație mai mare de fosfor, de exemplu, cel cu formula 15:20:15”, mai precizează Vlad Marcu.

Greenkeperul ne mai atrage atenția că lucrările în exces pot stresa firul de iarbă și că, cel mai bine ar fi, să urmăm sfatul unui specialist în domeniu și să utilizăm produse verificate. Atât îndrumările necesare, cât și o gamă variată de produse putem găsi la Garden Center-ul Eco Garden Construct, pe Calea Turzii nr. 287-289.