Iuliu Maniu, comemorat la Cluj

0

Cel mai mare om de stat din România secolului XX, Iuliu Maniu, a fost comemorat azi la Cluj, la exact 71 de ani de când sufletul său s-a înălțat la Cer din temnița bolșevică din Sighetu Marmației. Comemorarea sa a început cu o liturghie arhierească, oficiată de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Claudiu Lucian Pop, în Capela Sfântul Iosif a Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor Credinței din Secolul XX.

A urmat un parastas oficiat la statuia lui Iuliu Maniu din centrul Clujului. Parastasul a fost condus de protopopii greco-catolici Mircea Marțian și Marius Cerghizan, iar la ceremonia religioasă au participat preoți greco-catolici și ortodocși, din Eparhia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla și din Mitropolia Ortodoxă a Clujului, Maramureșului și Sălajului. De asemenea, la eveniment au participat personalități precum președintele Fundației Corneliu Coposu, Ion-Andrei Gherasim, reprezentanți ai Academiei Civice și ai Clubului Monarhiștilor Clujeni. Seara, a urmat o lansare de carte, realizată de Dan Pavel, care îl prezintă pe Iuliu Maniu, așa cum a fost văzut el de Corneliu Coposu.

Iuliu Maniu s-a născut într-o ilustră familie românească, în Bădăcin, în 1873. El se înrudea cu preotul greco-catolic Simion Bărnuțiu, unul dintre liderii Revoluției din 1848, cu redactorul Memorandumului românilor ardeleni de la 1892, Iuliu Coroianu, precum și cu liderul Partidului Național Român, dr. Ioan Rațiu. Absolvent de Drept, Iuliu Maniu a fost, pe rând, avocat al Mitropoliei Greco-Catolice din Blaj, profesor, deputat în Parlamentul Ungariei, ofițer de artilerie, președinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, membru al Parlamentului României, președinte al PNȚ și, de trei ori, prim-ministru al României. Totodată, el a fost principalul opozant al dictaturilor de extrema-dreaptă și de extrema-stângă din România. A fost arestat în iulie 1947 și s-a stins din viață în 5 februarie 1953, la Sighetu Marmației.


banner