Judecătorul Cristi Danileț: Nu fac parte și nu am făcut parte din niciun partid politic

0

Declarația vine după ce Cristi Danileț a fost dat afară pentru a doua oară din magistratură. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) spune, însă, că judecătorul a activat în ONG-uri care fac politică. Într-o postare pe Facebook, Danileț spune că ONG-urile din care face parte „au fost declarate formațiuni politice” de CSM, deși ele nu sunt.

„Azi CSM a decis să mă sancționeze cu excluderea din magistratură (a doua, după cea din decembrie pentru filmulețele pe tiktok) pentru că:

– fac parte dintr-o formațiune politică, lucru interzis magistraților, întrucât eu sunt membru în două ONG-uri care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ, deși m-am abținut de la vot in cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat si cu toate că am arătat ca nu CSM e competent să stabilească ce este o formațiune politiă, ci legea, care pune în această categorie doar “partidele politice” , “aliantele electorale”, “aliantele politice” si “ONG-urile care reprezinta minorități și candideaza la alegeri”, ceea ce nu este cazul in speță;

-am participat la acțiuni politice, lucru interzis magistraților, prin faptul că am scris un articol științific despre educație publicat de unul dintre cele două ONG-uri și pentru că am participat la o întâlnire nepublică a membrilor unuia dintre cele două ONG-uri declarat “formațiune politică” de către CSM.

Pentru cine nu știe: cele două ONG-uri sunt înființate legal, de către un judecator, ca asociatii neguvernamentale, apolitice si nonprofit. Unul se ocupa de educatia juridică, celălalt de promovarea culturii europene. Nimeni nu a cerut desființarea lor vreodată pentru că și-ar fi incalcat statutul propriu”, a scris Danileț pe Facebook

”Nu sunt membru niciunui partid sau formațiune politică”

”Nu fac parte, nu am făcut parte nici eu nici familia mea. Nu e neapărat ceva rău în asta, dar să știți că membrii familiei mele nu au fost nici în perioada comunistă (n. red. membru de partid), pentru că aveam o rudă în străinătate, era plecată în Isrrael, și nu au permis să între în partidul comunist. Deci nu fac parte din niciun partid politic, nici dintr-o formațiune politică, dar sunt un atent observator al vieții politice și cred că oamenii ar trebui să fie la modul foare serios interesați de viața politică pentru că, până la urmă, dacă au ceva împotriva unor politicieni, nu trebuie să extindă la tot ce înseamnă politică. Politica este, de fapt, arta de a guverna o societate și noi trebuie să fim cu toții implicați în asta. Nu este ceva rău în a face potlică, ci este ceva absolut necesar. De aceea cred că este bine ca atunci când nu ne convin niște politicieni, să-i schimbăm, să alegem pe alții, să candidăm noi. Mie încă nu mi s-a oferit ocazia asta. Sper să revin judecător, pentru că, deocamdată, sunt suspendat din funcție”, a declarat Cristi Danileț într-o intervenție în emisiunea Arhivele viitorului, realizată de Ciprian Mihali și Cristian Presură.

Cristi Danileț a mai fost exclus din magistratură și la sfârșitul anului trecut. Atunci CSM motiva decizia prin faptul că judecătorul a afișat o „conduită prin care se aduce atingere imaginii justiției” după ce a publicat două filmulețe pe o rețea socială.

VEZI ȘI:

CSM, subiect de bancuri: Cele mai tari poante după excluderea judecătorului Danileț

Judecătorul Cristi Danileț, dat afară din magistratură pentru postări pe TikTok

banner