Klaus Iohannis despre 15 mai: liber în oraș, dar cu mască în spațiile închise, slujbe la biserică doar în aer liber, interzis în alte localități

0

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți o declarație de presă pentru a explica măsurile de relaxare avute în vedere de guvern după 15 mai. Ultimul cuvânt îl are însă Camera Deputaţilor, care urmează să adopte miercuri legea propusă de Guvern privind starea de alertă, după ce Senatul i-a adus o mulțime de modificări. În același timp, Curtea Constituțională a primit din partea Avocatului Poporului o sesizare care are drept scop eliminarea posibilității guvernului de a legifera pe tema restrângerii exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale pe motiv că în acest caz are competențe constituționale doar Parlamentul.

Klaus Iohannis susține că epidemia COVID-19 este încă printre noi și nu este momentul să ne relaxăm prea mult, chiar dacă starea de urgență va fi înlocuită în 15 mai cu starea de alertă. Avem peste 1000 de morți și sute de noi cazuri de infectări cu coronavirus pe zi.

Măști obligatorii în spații închise

Redăm declarațiile lui Klaus Iohannis (intertitlurile ne aparțin): “În primul rând, aș menționa ce devine obligatoriu din 15 mai, sunt lucruri foarte simple, dar foarte, foarte importante.

Primul lucru: din 15 mai devine obligatoriu portul măștii, o mască care acoperă gura și nasul, atunci când ne găsim în spații interioare.

De exemplu, când mergem la magazin sau când mergem să cumpărăm alimente sau în alte situații, de exemplu când mergem cu transportul public în comun, când intrăm în stația de metrou, evident în metrou, deci în interior masca este obligatorie.

Este obligatorie, atenție, nu este o recomandare, este obligatorie păstrarea unei distanțe, distanța obligatorie între persoane este de 1,5 metri, asta însemnând distanța a două brațe; dacă amândoi întindem brațul, distanța căutată este asta.

Igiena mâinilor devine obligatorie și este extrem de importantă. Trebuie să ne spălăm pe mâini cât se poate de des și întotdeauna când venim acasă de la magazin sau de la o activitate în afară.

Se redeschid parcuri și anumite magazine

Ce se redeschide? Se vorbește foarte mult despre așa-numita relaxare. Am spus la început: nu este cazul să ne relaxăm, dar anumite activități trebuie reluate.

În acest sens se redeschide parțial comerțul, se pot redeschide, din 15 mai, magazinele care au acces din exterior, care au acces direct din stradă, se redeschid saloanele de îngrijire personală, se redeschid muzeele.

O chestiune pe care nu putem să o dispunem, dar putem să o recomandăm: recomandăm autorităților locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile pentru accesul publicului.

Fără declarații în localitate

La ce se renunță? Ce înseamnă această relaxare pentru fiecare dintre noi? Se renunță la obligația de a sta acasă și se renunță la obligația unei declarații atunci când ne deplasăm în interiorul localității.

Deci, atenție, putem să ne deplasăm în interiorul localității în care locuim fără să avem nevoie de declarație, fără să avem nevoie de acordul cuiva.

Totuși, în interesul nostru și al celor pe care dorim să îi protejăm, nu trebuie să exagerăm, trebuie să renunțăm la deplasările la care se poate renunța fără prea mari sacrificii.

În ce situații poți ieși din localitate

Ce rămâne, totuși, obligatoriu este în continuare, în prima etapă, interzisă deplasarea în afara localității, sigur, cu excepții.

Aceste excepții vor fi enumerate în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență, sunt excepții naturale, de exemplu, cine merge la serviciu, merge;

se poate merge în afara localității pentru muncile agricole;

se poate ieși din localitate pentru sporturi individuale, de exemplu mersul cu bicicleta.

Totuși, când ieșim din localitate este în continuare nevoie de o declarație, mai puțin în zonele metropolitane, unde, de exemplu, din comunele din jurul Bucureștiului foarte multă lume vine la serviciu în București și se întoarce.

Pentru aceste deplasări, în interiorul zonei metropolitane, nu va nevoie de declarație. Dar dacă mergeți, de exemplu, din București într-un oraș din provincie, pentru a rezolva o problemă care se încadrează între excepții, aveți nevoie de o declarație scrisă.

La biserică, slujbe doar în curte

O temă pe care eu personal o consider foarte importantă și știu că sunt mulți români care consideră această chestiune foarte importantă – bisericile.

Serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale și anume serviciile religioase cu credincioși pot fi reluate în prima fază în curtea bisericii sau în fața bisericii, deci în exterior.

Credincioșii vor purta obligatoriu mască și vor păstra obligatoriu distanța de 1 metru și jumătate. În a doua și în a treia etapă, aceste condiții vor fi, evident, rediscutate, dar noi considerăm că este important să facem un prim pas și să facem iarăși posibile serviciile religioase cu credincioși, repet – în această primă etapă doar în aer liber.

Vești pentru sportivii profesioniști și amatori

A rămas o categorie pe care aș menționa-o și anume sportivii. Pentru sportivi, avem două situații. Profesioniștii își pot relua cantonamentele în condiții speciale de igienă, de verificări medicale, însă competițiile sportive, în această primă etapă, nu vor începe.

Deci, repet – sportivii profesioniști își pot relua cantonamentele în condiții foarte clare descrise, dar competițiile sportive nu vor reluate acum, în prima etapă.

Pentru sportivii amatori este posibil să-și reia activitatea doar acolo unde se face sport individual – sport individual, inclusiv dacă se folosește o bază sportivă, dar numai în aer liber.

Deci, pentru amatori este posibil să își reia activitatea doar la sporturi individuale și doar în aer liber. Iar dacă se folosește o bază sportivă, accesul în vestiar, deci acolo unde își schimbă echipamentul, nu este permis.

În final, mă adresez parlamentarilor, Parlamentului, care are în lucru o lege care reglementează activitățile, restricțiile și felul în care se gestionează această stare de alertă. Este nevoie urgentă de această lege și solicit Parlamentului, parlamentarilor, să decidă pe această lege cu maximă celeritate”.

banner