Leonard Horvath: Scena politică românească se va reconfigura în 2020

0

Anul politic 2020 a început sub auspiciile unei Drepte întărite. PNL este principala vioară a guvernării, iar discuția despre alegerile anticipate revine în actualitate, pentru că liberalii vor să își întărească pozițiile în Parlament. Rămâne de văzut cum va ieși PNL din iarnă și cum va reuși să își pună în practică bugetul, spune președintele Pro România Cluj-Napoca, Leonard Horvath.

El este de părere că acest an va aduce o mare provocare și pentru USR-PLUS, o alianță care trebuie să demonstreze că știe să facă politică și în lipsa celui mai puternic adversar direct, Liviu Dragnea. Leonard Horvath este de părere că USR a început să fie măcinat de disensiuni interne, însă există și perspectiva unei fuziuni cu PLUS.

Tot pe partea dreaptă a scenei politice, PMP își aruncă toată artileria grea la alegerile locale. Eforturile acestui partid se vor concentra la București, unde vor intra în competiție greii partidului, precum Theodor Paleologu, Mihai Neamțu și Eugen Tomac.

UDMR își va păstra fiefurile tradiționale și va încerca să își maximizeze avantajele în negocierile cu celelalte partide. ALDE a intrat într-o somnolență politică și, după alegerile locale, ar putea începe negocierile de fuziune cu PNL. Senatorul de Cluj, Marius Nicoară, ales pe listele PNL și în prezent membru ALDE, este cel care militează foarte tare pentru acest scenariu.

PSD trece prin momente grele, dar rămâne un partid care trebuie luat în seamă. PSD știe să facă Opoziție atunci când dorește și poate să își revină, mai ales în sudul țării. Pro România încearcă să fuzioneze cu PSD, iar Victor Ponta va încerca să revină pe cai mari. De asemenea, o serie de fondatori ai Pro România, precum Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu, au devenit membri ai PNL și vor încerca să îi aducă alături de ei pe alți foști colegi din Pro România.

Mai multe detalii, în emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.

banner