Memoria cunoscutei luptătoare anticomuniste Doina Cornea va fi omagiată prin intermediul unei fundații, care va fi creată la Cluj. Inițiativa îi aparține fiului Doinei Cornea, Leontin Iuhas, care, la rândul său, este unul dintre cei care s-au opus comunismului în anii cei mai duri ai dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. Leontin Iuhas este sprijinit de avocatul Eugen Iordăchescu. Fundația ar putea fi înființată în următoarele luni, după ce Leontin Iuhas va reuși să strângă banii necesari pentru a depune capitalul social al acestei fundații, adică suma de 210.000 de lei.
La 30 de ani de la Revoluția din 1989, una dintre figurile emblematice ale luptei anticomuniste va fi omagiată prin intermediul unei fundații. Este vorba de Fundația Doina Cornea, inițiată de fiul luptătoarei anticomuniste, Leontin Iuhas.
Demersul juridic de înființare a fundației este relativ simplu. Singura problemă serioasă este strângerea banilor necesari, adică a capitalului social de 210.000 de lei, spune avocatul Eugen Iordăchescu.
Fundația Doina Cornea va administra casa memorială a luptătoarei anticomuniste, care va fi înființată după ce locuința acesteia va fi preluată de Primăria Cluj-Napoca. De asemenea, vor fi publicate lucrările inedite ale Doinei Cornea, precum poeziile acesteia, iar picturile realizate de ea vor fi expuse în muzee și galerii de artă. Vor fi reeditate textele de atitudine ale luptătoarei anticomuniste. Doina Cornea s-a născut la Brașov și a studiat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. A devenit profesoară la Zalău, apoi a revenit la Cluj, după căsătorie. A devenit lector, apoi conferențiar la universitatea clujeană. A început să se opună deschis comunismului din 1981. Timp de opt ani, ea a publicat 31 de texte critice la adresa comunismului. A fost anchetată, arestată și bătută de securiști. În noiembrie 1987, împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a publicat manifeste prin care se solidariza cu muncitorii revoltați la Brașov. În 1988, prin intermediul unei scrisori deschise adresate Papei Ioan-Paul al II-lea, a cerut repunerea în drepturi a Bisericii Române Unite cu Roma. După căderea comunismului, a activat în societatea civilă. A fost decorată de Regele Mihai I, de Papa Ioan-Paul al II-lea, de Franța și de România.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: