LIVE, OFICIAL: România va continua vaccinarea cu AstraZeneca! MII de locuri neocupate la nivel național pentru acest vaccin

0

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), a anunțat că România va continua vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate categoriile de vârstă. Din cauza efectelor secundare, mulți români evită acest vaccin. Mai multe orașe din România au încă sute de locuri disponibile pentru vaccinarea AstraZeneca (conform hărții  de pe platforma de vaccinare) și 0 locuri pentru celelalte vaccinuri: Zalau, 1425 locuri disponibile, Giroc, Timiș, 718, Focșani, 718 locuri disponibile, Vaslui, 774, Suceava, 1208 locuri disponibile.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, la nivel mondial au fost raportate aproximativ 220 de tromboze din 34 de milioane de vaccinări.

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat, miercuri, că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare, potrivit digi24.ro.

EMA a anunțat, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect, arată aceeași sursă.

Valeriu Gheorghiță spune că beneficiile vaccinării depășesc riscurile astfel încât Românuia va continua vaccinarea cu toate tipurile de vaccin disponibile.

El a mai spus că în ultimul timp s-a înregistrat o creștere a gravității cazurilor și că din 100 de oameni bolnavi, 2,5 persoane își pierd viața din cauza noului coronavirus. Este motivul pentru care continuă vaccinarea inclusiv cu AstraZeneca.

Toate detaliile în interveția live.

Miniștrii Sănătății din UE nu au reușit să adopte o poziție comună în urma reuniunii online de miercuri, astfel încât fiecare stat va decide cum se va raporta la această problemă.