Pentru că ne place să calatorim, sa explorăm și să descoperim locuri și oameni noi, dar vrem să nu plecăm prea departe de Cluj, ne-am propus ca ieșirea din acest sfârșit de săptămână să o facem într-un loc frumos, care adăpostește una dintre așezarile vechi din țara noastră, fondată în timpul dacilor. Pregătește-te, începe România via Wens!
Potaissa dacica, Turda de astăzi, este poziționată pe Valea Arieșului într-o zona atractivă din punct de vedere turistic, aproape de trei orașe importante din țară noastră, Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Alba Iulia.
Începem călătoria nostră cu un tur al orașului Turda, cu teatrul său municipal, Biserica Romano- Catolica, situate în Piața Republicii, Biserica Reformată Veche, Catedrala Ortodoxă, Statuia lui Avram Iancu și impresionantă clădire a Primăriei Turda. Puțini sunt cei care știu că aici, Dieta de la Turda, declarat, pentru prima dată, principiul libertății religioase, în anul 1568!
Unul dintre cele mai binecunoscute locuri de vizitat din Turda este spectaculoasa ei salină. Specialiștii spun că, dacă ar fi cazul, sarea din Salina Turda ar putea asigura necesarul pentru toată planeta timp de 60 de ani!
În prezent, intrarea se face din centrul turistic Salina-Durgau. Aceste galerii subterane, în combinație cu liftul și roata cu vedere panoramică, bărcuțele pe lac, îți dau o ușoara și plăcută senzație de film science-fiction.
Dupa ce ne-am încărcat plămânii cu aerosoli, urmează să parcurgem o mică lecție de istorie. Locul cel mai potrivit este Muzeul din Turda și Castrul Roman Potaissa. Clădirea care adăpostește astăzi acest muzeu a fost Palatul Princiar sau Casa Sării, construit în sec.XV, în timpul domniei lui Báthori Zsigmond. Muzeul de istorie găzduiește un impresionant patrimoniu de circa 40.000 de bunuri culturale.
Mergem apoi la Castrul Roman Potaissa. Acesta a aparținut Legiunii a V-a Macedonica, construit în anul 168 în timpul împaratului Marcus Aurelius. În prezent, castrul este rezervație arheologică, unde se fac, în continuare săpături.
Următoarea aventură a acestei zile ne va solicita rezistența fizică. Pregatiți-vă, urmează drumeția de 4 ore în calcarele jurasice ale munților Trascău, mai exact la Cheile Turzii. Peisajul sublim este pus în valoare de drumul care șerpuiește de-a lungul văii Hășdate, un afluent al Arieșului, de pereții de stânca înalți de până la 200m, peșterile, plantele rare și traseele pentru drumeție, care fac din Cheile Turzii un loc impresionant. Se spune despre aceste peșteri că în ele ele se refugiau turdenii, atunci când erau asaltați de invazia popoarelor migratoare.
La final de weekend, mai face o oprire la Rimetea, locul în care soarele răsare de două ori, datorită Pietrei Secuiului, o formațiune stâncoasă din Munții Trascău. Urcușul spre masivul Piatra Secuiului este abrupt și dureaza aproximativ două ore dar, o dată ajuns sus la altitudinea de 1128m, răsplata efortului depus este copleșitoare. Pentru iubitorii de adrenalină și împătimiții zborului cu parapanta, acesta este locul ideal. Daca ești curajos, piloții antrenați te așteaptă să-ți descopere lumea văzută de sus.
Părăsim Rimetea. Însă cei care nu vor să ajungă încă acasă, le recomandăm să se oprească la Cheile Turenilor. Traseul pe aceste chei se poate face în maxim 2 ore de către oricine are puțină experiență montană și este bine echipat de munte. Se poate opta pentru varianta pe firul Văii Racilor sau un circuit pe deasupra. Cheile au o lungime de aproxtimativ 2 km. Drum bun la întoarcere și felicitări pentru rezistența și curajul de care ați dat dovadă. Bateriile au fost bine încărcate pentru a întâmpina o nouă săptămână.
Te invităm să descoperi și alte locuri deosebite din România, pentru că frumusețea lor NU este doar în ochii privitorului. Descoperă România via Wens!
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: