Lovitura majoră pentru Cluj: Spitalul Regional de Urgență, execuție amânată

0

Începerea construirii spitalelor regionale de urgență din Cluj, Iași și Craiova a fost amânată de guvern fără termen precis. Acum, după ce și-au întors buzunarele pe dos și nu le-au căzut decât fise, cei de la PSD spun ca n-au 400 de milioane de euro să investească într-un spital. Și aceasta chiar în condițiile în care Floreștiul deține terenul necesar. 

Cand au cerut votul românilor, cei de la PSD erau mult mai optimiști. Inclusiv în ceea ce privește accelerarea atragerii de fonduri europene, capitol la care comisarul Corina Crețu le spune acum că nu sunt deloc performanți.

Liderul SANITAS Cluj, Ștefan Roman, a comentat la Romania Via Cluj acest eșec al PSD, care se răsfrânge în mod direct asupra lumii medicale din Cluj și asupra pacienților din Transilvania: amânarea unui proiect vital, Spitalul Regional de Urgență Cluj.

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat că Guvernul a decis „etapizarea construcţiei acestor spitale”, după ce ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a precizat, în 26 iulie, la Cluj, că lucrările de construcție vor debuta în anul 2019 sau 2020 și se vor finaliza după 2023.

Explicațiile oficiale

„Costul construcţiei şi al dotării fiecărui spital în parte ne duce la o medie de 400 de milioane de euro per spital.

Şi atunci, având în vedere alocarea financiară din fonduri europene, pe actuala perioadă de programare, pentru cele trei spitale regionale de 150 de milioane de euro contribuţie UE şi 150 de milioane de euro contribuţia României, am decis etapizarea construcţiei acestor spitale.

Din actuala perioadă de programare vom plăti documentaţia tehnică, tot pachetul de pregătire pentru construcţia spitalelor (…) am luat în calcul etapizarea şi pentru perioada următoare de programare care începe imediat în anul 2021”, a declarat Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, citată de Agerpres.

Ce a promis în iulie ministrul Sănătății

Ministrul Sorina Pintea promitea la Cluj că studiul de fezabilitate va fi depus de către consultanți la finele lunii august 2018, apoi va urma aplicația de finanţare, la Comisia Europeană, în octombrie sau noiembrie 2018. Licitația de proiectare, construcţie şi supervizare erau programate pentru anul 2019.

Spitalul Regional de Urgență așteptat de întreaga lume medicală clujeană și de pacienții din regiune urma să aiba 849 de paturi și 120.621 mp.

Ministrul Sorina Pintea spunea în iulie 2018 că pentru ca finanţare să rămână valabilă este obligatoriu ca recepţia obiectivelor să fie finalizată până în anul 2023, or termenul avansat de Rovana Plumb pentru accesarea banilor necesari execuției efective este, cândva, după 2021.

Avertismentul lui Corina Crețu

„Sunt foarte îngrijorată de evoluţia proiectelor privind spitalele regionale care au fost aprobate în luna iulie 2015. Din păcate, construcţia celor trei spitale regionale este unul dintre proiectele care înregistrează mari întârzieri. Este puţin probabil ca lucrările să înceapă în 2019, autorităţile naţionale trebuie să accelereze demersurile”, a declarat Corina Cretu, comisar european pentru politică regională, in februarie 2018.

Va invitam sa urmăriți emisiunea Romania via Cluj. Invitat, liderul SANITAS Cluj, Stefan Roman.

banner