Un studiu realizat de Centrul UBB CORE, din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj arată cum este motivația pentru cercetare a studenților, masteranzilor și doctoranzilor. Află concluziile studiului de la psihologul Daniela Dumulescu, cadru didactic al UBB, invitată la România via Cluj.
”Am observat că la ce înseamnă disciplinele academice care vizează cercetarea, studenții simt un pic de anxietate și de stres, pentru că le percep destul de dificile, însă acest lucru se schimbă pe parcursul studiilor universitare și studiul nostru a arătat faptul că aceaste emoții, să spunem negative, așa sunt mai mult prezente în rândul studenților din anii din primii ani de facultate.
Studenții de la master deja se percep mai încrezători. Cred că cred că se descurcă mai bine în această în activitățile de cercetare, ceea ce este foarte bine. Și sigur, doctoranzii care aleg prioritar traseul acesta.
Doctoratul, înseamnă în sine cercetare. Consideră că sunt sigur mult mai mai pregătiți să facă asta, însă sunt și câteva activități pentru care nu se simt atât de pregătiți activități, de exemplu. Cea mai mare dificultate a doctoranzilor este în ceea ce înseamnă analiza datelor din cercetare, dar, surprinzător, și atunci când vorbim de prezentarea rezultatelor cercetării, prezentarea în rândul unui public specializat. Și din nou, cred că mai au de lucrat la a ști cum să funcționeze într o echipă de cercetare”, a spus Daniela Dumulescu în emisiune.
VEZI ȘI:
Studiu UBB Core despre motivația cercetătorilor din universitățile din Transilvania
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: