Membrii Consiliului Permanent al UDMR, reuniți la sediul Prezidiului Executiv de la Cluj, au votat lista candidaților la alegerile europarlamentare. Unul dintre liderii importanți ai UDMR, pastorul reformat Csaba Sogor, a rămas pe dinafară, după 12 ani petrecuți la Bruxelles. Anunțul a fost făcut de președintele UDMR, Hunor Kelemen.
Primul pe lista candidaților va fi un actual europarlamentar. Este vorba de Iuliu Winkler, fost ministru delegat pentru Comerț. Al doilea loc îi revine secretarului UDMR pentru relații internaționale, Lorant Vincze. Acesta este și președinte al FUEN, o federație europeană care reunește cele mai importante organizații politice ale minorităților naționale. Lorant Vincze a avut un rol important și în promovarea inițiativei cetățenești Minority Safety Pack, care vizează protejarea drepturilor minorităților. Locul al treilea i-a revenit fostului vicepremier și ministru al Culturii, Csilla Hegedus. Pe poziția a patra se află reprezentantul organizației de tineret a UDMR, Csongor Oltean. Actualul europarlamentar Csaba Sogor, pastor reformat și reprezentant al Secuimii, se află abia pe poziția a cincea.
Lista candidaților urmează să fie confirmată și de Consiliul Reprezentanților Unionali ai UDMR, care se va întruni sâmbăta viitoare la Oradea. Liderii UDMR mizează pe două mandate de europarlamentar, însă, cu o mobilizare foarte bună a electoratului, ar putea obține trei mandate, așa cum s-a întâmplat în 2007. Pentru a asigura această mobilizare, președintele UDMR, Hunor Kelemen, a făcut un apel și la celelalte două formațiuni politice ale maghiarilor ardeleni, PCM și PPMT, să susțină lista UDMR. El i-a invitat chiar pe reprezentanții celor două formațiuni să candideze pe lista UDMR. Chiar dacă aceștia vor primi locuri neeligibile, președintele UDMR le propune o colaborare pe termen lung, care va implica și alegerile locale, precum și cele parlamentare. PCM a semnat un protocol de colaborare cu UDMR în 2014, în urma căruia a primit două mandate de deputat, iar PPMT ar putea încheia o înțelegere asemănătoare. Hunor Kelemen a explicat că membrii celor două partide pot fi, concomitent, și membri ai UDMR, deoarece Uniunea este înregistrată ca o organizație a minorităților naționale, nu ca partid politic.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: