Massimo Novali: Italienii se simt acasă la Cluj

0

Italia își serbează azi Ziua Națională. Italienii din regiune sunt invitați, alături de prietenii lor români, la un eveniment organizat de consulul onorific al Italiei la Cluj, Massimo Novali.

Azi, Consulatul Italiei de la Cluj va organiza o recepție, la care vor fi prezenți membrii comunității italiene din județele Cluj, Mureș, Bihor și Bistrița-Năsăud, reprezentanți ai Bisericii Catolice, în frunte cu PS Claudiu Lucian Pop, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla și fost rector al Colegiului Pio Romeno din Roma, precum și membri ai corpului diplomatic și consular din Cluj-Napoca.

La eveniment și-au anunțat prezența și reprezentanți diplomatici acreditați la București și la Cluj. Așa ar fi Excelența Sa Daud Ali, ambasadorul Bangladeshului în România, precum și consulul general al Ungariei la Cluj, Excelența Sa Csaba Grezsa, potrivit ClujToday.ro.

Vor participa și parlamentari din România și din Italia, precum și reprezentanți ai autorităților publice și universităților din Cluj.

Ziua Națională a Italiei este un bun prilej pentru a consolida legăturile de prietenie dintre membrii comunității italiene din regiune și ceilalți locuitori ai Transilvaniei. La Cluj, pe lângă reprezentanții Camerei Italiene de Comerț din România, vor veni și reprezentanții Confindustria România, precum și cei ai Comites.

”Comunitatea italiană este recunoscătoare prietenilor din România pentru modul exemplar în care s-a produs integrarea italienilor în societatea românească. Vorbim de o tradiție istorică îndelungată. Suntem mândri de faptul că printre fondatorii Universității din Cluj la 1581 se numără și teologul italian Antonio Posevino. De-a lungul secolelor, italienii care au decis să se stabilească pe actualul teritoriu al României au fost bine primiți și au contribuit la dezvoltarea comunităților în care au trăit. În prezent, italienii se simt bine primiți la Cluj. Suntem cu toții membri ai Uniunii Europene și putem spune că, așa cum Italia a devenit acasă pentru mai mult de un milion de români, și România a devenit acasă pentru foarte mulți italieni. În prezent, în zona Clujului, există câteva mii de cetățeni italieni care și-au legat destinul de această parte a Europeni. Unii dintre ei au fondat companii importante. Așa ar fi, de exemplu, compania DeLonghi, care se implică în mod constant în sprijinirea activităților organizate de Consulatul Italiei la Cluj, inclusiv a celor care țin de promovarea limbii italiene, în cadrul Liceului George Barițiu și Universității Babeș-Bolyai”, a declarat consulul onorific al Italiei, Massimo Novali.


banner