Mediateca Institutului Francez din România la Cluj primește numele Ioana Costaș

0

Institutul Francez a organizat o ceremonie de omagiere a doamnei Ioana Costaș, fostă directoare delegată a Institutului Francez din România la Cluj-Napoca, în prezența doamnei Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România, luni, 26 septembrie.

Cu această ocazie, mediateca Institutului Francez la Cluj-Napoca a primit numele Ioana Costaș, în memoria fostei directoare.
Plecată dintre noi pe 30 iulie anul curent, la vârsta de 36 de ani, doamna Costaș a făcut parte din echipa Institutului Francez din România la Cluj-Napoca încă din 2013 și a ocupat funcția de conducere a instituției din 2019, fiind primul director român din istoria sa. Unul dintre cele mai originale proiecte culturale și de cooperare inițiate de doamna Costaș a fost schimbul de artiști street art între Cluj-Napoca și orașul francez Nantes, intitulat „Apropiați. Spargem zidurile”.

Două fresce murale de mari dimensiuni, una la Nantes și o alta la Cluj, pe strada Constanța, au rămas mărturie, marcând bogăția relațiilor franco-române dar și 30 de ani de înfrățire dintre cele două orașe.
Autorii lucrării de la Nantes, Kero și Ocu, au fost prezenți în cadrul ceremoniei de luni pentru a inaugura, în interiorul mediatecii Institutului Francez, o frescă graffitti creată în memoria Ioanei Costaș.

Lucrarea integrează versurile „Tous les mots que j’avais à dire se sont changés en étoiles / Toate cuvintele pe care le aveam de spus s-au preschimbat în stele” aparținând lui Guillaume Apollinaire, poet francez care a fost subiectul tezei de doctorat susținute de doamna Costaș la Universitatea Sorbona.
Un scurt recital de muzică clasică a încheiat ceremonia. La evenimentul organizat luni de Institutul Francez au luat parte familia  doamnei Costaș, colectivul clujean al Institutului și parteneri apropiați.

Delegația franceză prezentă a fost formată din domnul Julien Chiappone-Lucchesi, consilier cultural și de cooperare al Ambasadei Franței și Director general al Institutului Francez din România, domnul Rabie Ben Atitallah, atașat de cooperare universitară și științifică al Ambasadei Franței, domnul Antoine Roset, șef al secției consulare din cadrul Ambasadei Franței în România și domnul Pascal Fesneau, consul onorific al Franței la Cluj.

banner