Medic psihiatru: ideea că medicația psihiatrică dă dependență sau sedează este un mit

0

Numărul pacienților care se adresează unui psihiatru, terapeut sau psiholog a crescut în pandemie, spun specialiștii. Vremurile incerte, schimbările bruște de situație, restricțiile de tot felul afectează tot mai multe persoane.

Medicul psihiatru și psihoterapeut Mihai Bran vorbește la Doctor online despre anxietate, insomnii și depresii.

Aflați de la Doctor online câteva sfaturi utile în menținerea sănătății mintale sau cum să recunoașteți o stare depresivă.

”La noi nu este o obișnuință lumea să avem grijă de sănătatea mintală așa cum avem grijă de sănătatea fizică. Putem să combatem această frică, această stigmă de a merge la psiholog, iar partea de online ne ajută să accesăm mult mai ușor specialiștii. De aceea și platfoma pe care am dezvoltat-o vine în întâmpinarea pacienților, utilizatorilor care beneficiază de servicii de sănătate, dar în mod mai simplu și mai puțin stigmatizant, spune dr. Mihai Bran, fondatorul platformei Altas.

De multe ori, depresia este confundată cu o stare de tristețe. Episodul depresiv durează mai mult decât o tristețe obișnuită, se prelungește mai multe două săptămâni, se prelungește pe întreaga zi. Se asociază, de obicei, cu stări de anxietate, insomnie sau, la extrema cealaltă, stări somnolente, cu lipsa chefului de a face lucruri care înainte ne făceau plăcere, tulburări alimentare, gânduri de suicid.

Sunt și pacienți care somatizează, adică pot să prezinte dureri care nu sunt cauzate de o afecțiune organică. Aceștia suferă de așa numitele ”depresii dureroase”.

”Vreau să dărâm mitul că medicația psihiatrică provoacă dependență sau că toată medicația psihiatrică este sedativă și în momentul în care începi să iei un tratament vei fi legumă pe o perioadă nedeterminată de timp. Sunt niște povești care nu au legătură cu realitatea. De exemplu, în cazul pacienților cu depresie, antidepresivele nu dau nici dependență, nici nu sedează pacientul. Sunt bine tolerate și au o eficiență foarte bună. În decurs de câteva săptămâni, starea pacienților se ameliorează văzând cu ochii și își reiau activitatea normală”, a spus medicul psihiatru Mihai Bran.

banner