Medicii SMURD te învață gratuit manevrele salvatoare de viață

0
foto: Maratonul Resuscitarii - SMURD Cluj / Facebook

Se apropie o nouă ediție a Maratonului Resuscitării 2023, eveniment dedicat popularizării manevrelor de resuscitare de bază. Toți cei interesați pot beneficia sâmbătă, 9 septembrie, de un curs gratuit de prim-ajutor, din partea medicilor și paramedicilor SMURD. Maratonului Resuscitării se va desfășura în Parcul Central din municipiul Cluj-Napoca.

„În cazul unui stop cardio-respirator (SCR), suportul vital de bază câștigă minute importante în lupta cu viața, până la sosirea cadrelor medicale specializate. Studiile efectuate au demonstrat că persoanele cărora li se aplică rapid manevrele de resuscitare au cele mai mari șanse de supraviețuire.

Totodată, publicul va putea exersa tehnicile pe manechine speciale, iar cursurile abordează inclusive manevre de resuscitare ale copilului. Atelierele încep succesiv și se repetă pentru întreaga zi, astfel încât participanții au posibilitatea să se alăture gratuit, la orice oră, fără a fi necesară o înscriere prealabilă. De notat faptul că limba de predare principală este româna, însă se asigură predare și în limbile engleză, germană, maghiară și franceză”, scrie ISU Cluj.

foto: Maratonul Resuscitarii – SMURD Cluj / Facebook

Și cei mici vor învăța cum pot acorda primul ajutor în situații de urgență

Scopul evenimentului este de a oferi gratuit lecții de prim ajutor pentru oricine este interesat, cât și promovarea importanței cunoașterii manevrelor salvatoare. Evenimentul se va desfășura în intervalul orar 10:00 – 20:00, în spatele Centrului de Cultură Urbană „Casino”, dar și pe aleea principală din parc.

Începând cu ora 15:30 va fi desfășurat un exercițiu complex de descarcerare, în cadrul căruia vor fi demonstrate și explicate manevrele salvatoare, cât și măsurile de siguranță ce trebuie respectate în cazul accidentelor rutiere.

De asemenea, în contextul aniversării Zilei Pompierilor din România, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj va organiza, în aceeași zi, o expoziție cu tehnica modernă de intervenție, precum și numeroase ateliere destinate celor mici.

foto: Maratonul Resuscitarii – SMURD Cluj / Facebook

Proiectul este inițiat de către medicii și paramedicii voluntari SMURD Cluj, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj – Unitatea de Primire Urgențe, care a luat amploare la nivel național și își propune să vină în întâmpinarea nevoii de cunoaștere a manevrelor de resuscitare de bază de către toată lumea.

VEZI ȘI:

Peste 300 de clujeni au învățat să acorde primul ajutor, la Maratonul Resuscitării 2023

APLICAȚIE PENTRU COPII: Un startup care te învață să scrii într-un mod distractiv

Cursuri pentru tinerii care vor să devină testeri

 

 

 

 

banner