Peste 300 de clujeni au învățat să acorde primul ajutor, la Maratonul Resuscitării 2023

0

Ediția de iarnă a Maratonului Resuscitării 2023, un eveniment dedicat popularizării manevrelor de resuscitare de bază, a avut loc sâmbătă, 14 ianuarie, la centrul comercial Vivo din Cluj-Napoca. Astfel, țoți cei 329 de participanți, de la copii la bunici, care au venit din proprie inițiativă să învețe cum pot acorda primul ajutor într-o situație critică, au fost instruiți de cei 15 medici, 10 paramedici, respectiv 60 de voluntari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj.

Totodată, organizatorii proiectului au pregătit și un program prin care participanții să poată întreprinde modul în care trebuie folosit un defibrilator automat, de tipul celor care au fost amplasate, la finalul lunii septembrie, în mai multe locuri publice din Cluj-Napoca. Mai multe informații despre acest subiect sunt disponibile AICI.

“În cazul unui stop cardio-respirator (SCR), suportul vital de bază câștigă minute importante în lupta cu viața, până la sosirea echipajelor medicale specializate. Studiile efectuate au demonstrat că persoanele cărora li se aplică rapid manevrele de resuscitare au cele mai mari șanse de recuperare după instalarea unui SCR. Pe de altă parte, victimele cărora nu li se acordă suportul vital bazal au șanse minime de a supraviețui în urma unui SCR”, au precizat reprezentanții ISU Cluj.

Și copiii au învățat cum pot acorda primul ajutor în situații de urgență

Deși unele persoane cunoșteau deja tehnicile de prim ajutor, Maratonul Resuscitării a reprezentat un bun prilej de reîmprospătare a cunoștințelor. De asemenea, evenimentul a fost un succes și în rândul celor mici. Copiii au venit, alături de părinți sau bunici, pentru a putea învăța manevrele care pot salva viața unui coleg, a unui prieten sau chiar a unui membru din familia acestora.

Accesul la eveniment a fost gratuit pentru toți participanții, iar metoda principală de predare a fost una de tip hands-on, ceea ce presupune faptul că maneverele de resuscitare au fost demonstrate pe manechine specializate, astfel încât, ulterior, cursanții să poată exersa tehnicile de asigurare a suportului vital de bază, precum masajul cardiac extern sau dezobstrucția căilor aeriene.

Evenimentul desfășurat în incinta Vivo Mall a reprezentat cea de-a cincea ediție de iarnă a Maratonului Resuscitării din județul Cluj, un proiect care a debutat, în anul 2015, la inițiativa studenților voluntari din cadrul SMURD Cluj.

VEZI ȘI:

Defibrilatoare publice au fost amplasate în zone intens circulate din Cluj-Napoca – cum pot fi folosite

Ateliere de prim ajutor, tururi ghidate pentru persoanele cu dizabilități și cros caritabil pentru refugiați – 35 de inițiative ale tinerilor clujeni

Serviciul de Ajutor Maltez organizează Primul ajutor pe două roți